973 Bril – 't Scheldt

973 Bril

 

Engelse onderzoekers van het Londense Wellcome Trust Centre for Neuroimaging zijn overtuigd dat de hersenmassa, vlak achter de ogen gelegen, de oorsprong in zich houdt van ons nadenken. Nadenken is denken over je denken, dus hét aspect in de menselijke bewustwording. De structuur van die hersenmassa kan verschillend zijn zodat men de filosofen onder ons kan herkennen. Ik denk dat ik die lijn ook kan doortrekken naar mijn veebestand.
Je kan dat zien bij mijn kudde koeien. Ogen van koeien puilen uit zichzelf al een beetje uit, maar de ogen van Oscar, mijn beste stier, staan precies op steeltjes. Ik kan verklaren waarom hij zo veel beter is dan mijn drie andere stieren. Hij heeft gewoon meer bewustzijn. Zijn hersengebied achter zijn ogen is zeker dikker en uitgebreider dan bij zijn soortgenoten. Oscar is altijd een haantje de voorste geweest, op elk gebied. Leiding, voorplanting, herkauwen… steeds had hij een streepje voor op alle anderen.
Staf mijn primus-varken had dat ook. Zijn ogen vielen bijna uit hun kassen. Het was een varken dat niet alleen bij leven uitzonderlijk was, maar ook in de pan. Nooit heb ik lekkerder spek gegeten als dat van Staf. Krisperig krakend vers met een overheerlijke nasmaak. Zijn bloedworst was zo zalig dat ik nu nog met heimwee aan die sudderende pan denk. En dan zijn kop. Ongelooflijk vol van smaak, en dat is volgens mij door die grote hersenmassa achter zijn ogen. Als ik een schijf van zijn kop op mijn boterham legde was het alsof ik zijn verstand voor mij zag liggen. Lekker en zeer verteerbaar.
En om even terug naar de mens te keren. Als het denkbewustzijn vlak achter de ogen ligt, is het daarom misschien dat Jean-Luc Dehaene zo dikwijls zijn ogen sluit als hij denkt dat wij denken dat hij denkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *