972 Hfd – 't Scheldt

972 Hfd

Peter de Meyer, een goede stadsjournalist, is vertrokken. Die man, gehuwd en twee kleine kinderen, kreeg uitsluitend avond- en weekenddiensten. Om hem te pesten.

Wie bij de Frut veel te zeggen heeft is een nieuwelinge, ene Mieke Berendsen, die haar ‘sporen’ (?) verdiend heeft bij Sanoma en VRT. Het is een individu met veel ondervinding want zij mislukte zowel bij Sanoma als bij VRT. Het verdwijnen van een goede kracht en het binnenhalen van een helemaal niet goede, leidde mee tot het dalen van het echte verkoopcijfer van Gazet van Antwerpen tot onder de 100 000 ex.
Het is natuurlijk pijnlijk voor achteruitboerende kranten om dergelijke teleurstellende getallen onder ogen te krijgen. Stel u maar eventjes voor dat de reclameagentschappen die cijfers zouden zien en als gevolg daarvan terecht lagere advertentietarieven zouden eisen…
Men heeft er wat op gevonden: naast de verkoopcijfers nu ook ‘leescijfers’. En die zijn heel makkelijk aan te passen. Een voorbeeld: men verspreidt een honderdtal exemplaren (gratis uiteraard) in cafés of in kapsalons. Per exemplaar rekent men 10 tot 25 klanten. Voor 100 cafés is dat 2 500 ex.
Op die manier stijgt het lezersaantal aanzienlijk. Als men bovendien opgeeft dat de krant in 5 000 cafés wordt verspreid brengt dat het aantal lezers, alleen daar al op 125 000 lezers.
Eenvoudig boerenbedrog uiteraard.
Natuurlijk wordt een krant in de meeste gevallen door meer dan één persoon gelezen. Men kan stellen dat de echtgenoot (-te) ook de krant leest. Dus kan men de verkoopcijfers verdubbelen. Dan komt men bij Gazet van Antwerpen op bijna 200 000 lezers.
Ooit verkocht de krant meer dan 200 000 ex. per dag ofte 400 000 lezers. Sinds het moment dat Patrick Janssens, de de ploert (Knack), een vinger in de pap te brokken heeft gaat de krant dagelijks achteruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *