969 Noo – 't Scheldt

969 Noo

5 032 Vlamingen waren naar de 9de IJzerwake in Steenstrate bij Ieper afgezakt, iets meer dan vorig jaar dus. Voor het eerst werd van sommige bezoekers hun rugzak gecontroleerd. Terecht bleek achteraf, de 10 Walen uit Luik die er een slagveld wilden aanrichtten werden tijdig onderschept en gearresteerd.

VTM meldde: ‘de politie heeft 10 manifestanten opgepakt omdat ze wapenstokken en boksbeugels bijhadden’. Van misleidende berichtgeving gesproken.
De misviering duurde slechts een half uur, het optreden van de Antwerpse doedelzakspelers van de Red Hackle Pipe Band was te lang.
VTM wist ook dat er uitsluitend VB-politici aanwezig waren. Wat dan met o.a. Luc Lemmens, Minneke de Ridder, Marc de Mesmaeker en Jan van Esbroeck?
Volgens Grondvest – het ledenblad van de VVB – schijnt IJzerwakevoorzitter Wim Dewit ook een N-VA-profiel te hebben. Hij vertelde weinig nieuws en sprak helaas nog steeds hakkelend en aarzelend.
Gastspreker prof. Matthias Storme gaf een inspirerende toespraak en betrok voor het eerst op de IJzerwake ook Europa bij de wake: ‘Europa is geen argument tegen Vlaamse onafhankelijkheid. De Europese Unie is zowel de belangrijkste reden waarom Vlaamse soevereiniteit een noodzaak is, als de evolutie die de mogelijke nadelen van die onafhankelijkheid heeft opgeheven’.
Hij wil het ravijn tussen Essen en Roosendaal dichten: ‘Wordt het geen tijd om met de Staatse Nederlanden binnen Europa aan hetzelfde zeel te trekken?’
Storme riep ook de Vlaamse onderhandelaars op om de sociale zekerheid te splitsen: ‘Waarom zouden wij alleen met Francobelgië solidariteit aan de dag moeten leggen? In plaats van enkel het recht om wat snoepjes uit te delen, die dan gewrongen zitten tussen strijdige Belgische en Europese regels, moet Vlaanderen zelf de sociale zekerheid bepalen. Een solidariteit die verder reikt, hoort te liggen op Europees niveau’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *