967 Bril – 't Scheldt

967 Bril

 

Onlangs ging ik een paar dagen er tussen uit naar mijn vriend en collega ergens rond Hardenwijk in Nederland. Hij had me uitgenodigd nadat hij ook bij ons eens was komen genieten van onze Vlaamse Bourgondische levensstijl. Hij was zo dankbaar dat hij een tegenbezoek van me eiste. Mijn Mitje en ik reden dus met onze auto naar noordwaarts. Je voelt onmiddellijk al wanneer je de grens oversteekt. Plots vermindert het ‘gerammel’ van je auto en zie je geen putten of barsten meer in het wegdek. Zalig zacht rijden is dat. We kwamen aan in de zonovergoten Veluwe, een stuk Gelderland. Overwegend beboste landstreek waar het zalig toeven is. Het woord Veluwe is afgeleid van het Germaanse ‘falwa’ (vaal, bleek) in de betekenis van ‘braakliggend land’.
We verkenden de omgeving zoals het hoort in Nederland per fiets. Eind juli en zéér rustig omdat de helft van Nederland dan in het buitenland op zoek is naar campings terwijl de andere helft zich gaat verstoppen in hun eigen tentenkampen.
Voor ons dus echt genieten geblazen. En genoten hebben we.
Als groene linten verbinden de fietspaden daar alle mooie en bosrijke streken. Alles is er fietsvriendelijk, groen, vol zuurstof. Als je daar rondfietst dan zie je eigenlijk veel meer. Je merkt op dat ‘hun huisjes’ kleiner zijn dan bij ons. Ze zijn veel strakker gebouwd, in hun calvinistische stijl. Meer dan 180 jaar scheiding heeft veel sporen nagelaten.
Wij hebben er in elk geval écht van genoten. Maar toch waren wij blij dat wij huiswaarts keerden. De ‘Ollandse’ strakke netheid maakte weer plaats voor onze wanorde, onze ‘gezellige rommel’.
Terug van waar al hetzelfde toch zo anders is.
Terug in het warme, gezellige Vlaanderen.
Boer Bavo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *