964 Ephi – 't Scheldt

964 Ephi

 

65 jaar na het einde van de nazi-bezetting moet in Amsterdam weer vermeden worden dat de Jood als prooi of object van beschimping wordt behandeld.
Daartoe moet een nieuw soort lokaas worden geïntroduceerd: de lok-Jood. Een nep-Jood dus, waarschijnlijk een agent, met keppeltje of als chassidische gelovige gekleed.
Het voorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Marcouch, omarmd door locoburgemeester Asscher, is bij eerste benadering weerzinwekkend, maar goed bedoeld. Als geen ander weet Marcouch, zelf van Marokkaanse afkomst, hoe virulent het antisemitisme in de Marokkaanse gemeenschap kan zijn. Hij probeert al jaren de zieke geesten te reinigen. Een moeizame onderneming.

Marcouch in Het Parool: ‘Ik heb Marokkaanse mannen naar Auschwitz gestuurd. Toen ze terugkwamen werden ze in eigen kring verketterd’. De incidenten zijn alleen maar toegenomen. Als herkenbare Jood kun je bepaalde buurten in de hoofdstad beter mijden wil je niet door (jonge) Marokkanen worden beschimpt en met de Hitlergroet geconfronteerd.
Hetzelfde geldt voor homo’s. Daarom werd ook de lok-homo verzonnen. Ik heb er niet zoveel meer over gehoord terwijl anti-homo incidenten alleen maar toenemen. Hetzelfde lot wacht die absurde lok-Jood. Marcouch zegt dat hij ‘lok-Jood’ een ‘verschrikkelijke foute term’ vindt. Ik ook. Ik vind dat we dit woord zo snel mogelijk moeten vergeten.

Een Jood, een moslim of een gereformeerde, ook al betreft het een nepuitvoering, moet niet als wandelend lokaas worden gebruikt. Een kwestie van menselijke waardigheid. Geloven dat het inzetten van een replica iets aan de groeiende onverdraagzaamheid in de hoofdstad zal veranderen, is te naïef voor woorden. Moeten straks ook lok-vrouwen worden ingezet. Met korte rokken, decolleté en natuurlijk hoofddoekvrij?

Het verzinnen van zulke maatregelen verschaft bestuurders (hier wordt zeker niet Marcouch bedoeld) een goed geweten en de illusie dat ze iets doen aan een situatie die ze jarenlang hebben laten rotten. Laat ze maar liever in die buurten op een zeepkist gaan staan om hun afkeer van antisemitisme, homohaat en grof seksisme luidkeels te uiten. Desnoods toeren met ge-luidsauto’s. De hele buurt met opvoedende affiches beplakken tot ze er daar gek van worden. Laat ze de Marokkaanse gemeenschap onophoudelijk erop wijzen dat de ‘waarden’ van velen van hen ontoelaatbaar zijn. Begin dan een ongekend breed maatschappelijk debat om deze gemeenschap te doordringen van de urgentie van een verschijnsel dat voor haarzelf uiteindelijk ook desastreus zal uitpakken. Ga met duizenden in Slotervaart en elders demonstreren. Geef iedereen een gratis keppeltje, laat alle Amsterdammers dat dragen zodat geen onderscheid meer kan worden gemaakt en schelden geen zin meer heeft.

Ik hoor al de reacties: naïef, niet uitvoerbaar, zinloos. Misschien. Maar pogen de geesten met alle middelen, permanent en grootschalig te bewerken is altijd beter dan een mens, vanwege zijn geloof of seksuele geaardheid, in een lokaas veranderen. Want hiermee wordt de wortel van het kwaad niet aangetast, maar alleen een miniem aantal knopjes tijdelijk weggesnoeid.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *