964 Bril – 't Scheldt

964 Bril

 

Waar men tegenwoordig gaat langs Vlaamse wegen overal kom je China tegen. Je kan er inderdaad niet meer naast kijken. In gans Europa worden tegenwoordig de Beurzen, het economische hart van de economie, bepaald door de gang van de Chinese handel en wandel. Als het in China vertraagt dan gebeurt dit hier zo goed als dubbel zo sterk. De Chinese invloed is enorm in gans West-Europa en in Vlaanderen in het bijzonder.

Het begon al in de jaren ’50 met hier en daar een Chinees restaurantje. Een klein eethuisje dat groter werd en zich talloze malen vermenigvuldigde. Er is bijna geen stad of dorp waar men niet kan gaan eten bij zijn ‘Chinees’.

Ook India kent een enorme groei en bloei maar China loeit roerendhard door onze economische wereld. De ‘Oosterse wereld’ is ons in een geweldige vaart aan het voorbij steken. En wij blijven achter in een meer en meer onbetaalbare luxe die straks wellicht zal uitdoven. Ook de Verenigde Staten, de eens zo succesvolle USA met zijn ‘Made in USA’, worden ingehaald en zien hun concurrenten meer en meer de wereldhandel in hun greep nemen. Machteloos kijkt een verdeelde Westerse wereld naar het Oosten. Niet omdat daar de zon opkomt maar omdat daar voor ons de zon zal ondergaan.

Nog enkele decennia en West-Europa zal een voetnoot zijn in de geschiedenis, dezelfde voetnoot die het einde van het Romeinse beschreef.
Ik neem in ieder geval al mijn voorzorgen.
Ik zet al mijn dieren volop in de zon. Met hun gezicht gericht naar de stekende zonnestralen.
Dan krijgen ze sowieso spleetoogjes en zijn ze beter aangepast om de nieuwe ‘wereldheersers’ te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *