960 Rapaille – 't Scheldt

960 Rapaille

De nationaal-anarchistische internet radio Radio Rapaille streek vorig weekend neer te Edegem. Nu hadden ze in de in Vlaams nationalistische kringen bekende zaal De Basiliek al wel rare snuiters en andere politici over de vloer gekregen, maar nog nooit eerder een Heelnederlandse piratenzender.

Het bleef allemaal zeer netjes, ja zelfs stijlvol. Het was immers de allereerste Rapaille Tref-en Familiedag die werd georganiseerd. De zender, die alleen per internet te ontvangen is, ontstond zo’n twee en een half jaar geleden op initiatief van enkele Nederlandse nationalisten die in zee gingen met een gelijkaardig Italiaans collectief, Radio Bandiera Nera (zwarte vlag) genaamd.
Vandaag staat de zender op eigen poten en zendt rond de klok nationalistische en identitaire muziek uit, afgewisseld met informatie en gesprekken.
Alhoewel dus Nederlands van oorsprong, is de zender openlijk Heelnederlands en heeft ze in Vlaanderen een aantal medewerkers en DJ’s rondom zich geschaard. De afgelopen maanden had Radio Rapaille in Vlaanderen al o.a. een Valentijnsconcert georganiseerd – dat volgens de geheimagenten van het AFF (Antifascistisch Front) – in Leest plaatsvond, alsmede een zogenaamde ‘Rapaille Top 100 die gedurende 10 uur live vanuit de beruchte kroeg ‘De Leeuw van Vlaanderen werd uitgezonden en waarin vrolijk naast elkaar Bobbejaan Schoepen, la Esterella, Brigade MMetallica en werden gedraaid.
Men keek wel even op toen de zender haar eerste Rapaille Tref-en Familiedag aankondigde. Stond op het programma van deze trefdag: debat over de media, debat over identiteit (waar het bij wijlen hard aan toeging en de VBJ-vertegenwoordiger zowel tijdens als na het debat bakken kritiek toegeslingerd kreeg), muzikale optredens – het één boeiender als het andere – en kinderanimatie.
Opmerkelijk was dat de als progressief bekend staande ex-N-VA‘er Julien Borremans de openingsrede hield. Bekende namen werden er gespot, waaronder een oud-VVB-voorzitster die tegenwoordig ook in het parlement rondloopt. Ook de concurrenten van de N-SA waren aanwezig. De dag trok een 100 bezoekers, enkelen met een Noord-NederLandse tongval. Het viel allemaal best mee en was soms zelf nog interessant. Kortom, Radio Rapaille slaagt er blijkbaar in een zeer heterogeen publiek rond zich te binden en ook de meest uiteenlopende activiteiten te organiseren en ze lijken er nog succes mee te hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *