960 Ephi – 't Scheldt

960 Ephi

De politiewagen stond er als verlaten bij, midden op straat. Geen zwaailicht aan en zelfs geen knipperende alarmlichten. De enige diender die ik zag stond rustig bij een deuropening te wachten.

De urgentie bij deze daad van wild parkeren was zichtbaar laag. Ik besloot te doen wat wij, bewoners van de singel, altijd doen in het geval van een wegversperrend voertuig: eromheen rijden door de brede stoep te gebruiken. Een paar weken later viel het paarse envelopje in de brievenbus: 96 euro met als informatie ‘als bestuurder van een rijdend motorvoertuig niet de rijbaan gebruiken’.
Natuurlijk werd ik nogal chagrijnig. Overwoog zelfs heel even een sabotageactie bij een politieparkeergarage. Begon hoog en laag te springen en stootte daarbij mijn hoofd tegen de deurpost. Maar op de laatste dag van de vervaldatum maakte ik de 96 euro over. Want hoe anarchistisch ook ingesteld, ik ben in de eerste plaats een fiere links-conservatief. En een van de fundamenten van het links-conservatisme is dat wie de wet overtreedt, zal moeten boeten.

Dura lex sed lex (de wet is hard maar het is de wet) is dan ook het parool van de echte linkscons. Dit is ook de reden dat ik nooit bij het Openbaar Ministerie zal solliciteren, lid van GroenLinks, PvdA, SP of D66 zal worden of in Utrecht zou willen wonen. Ik heb te veel respect voor de rechtsstaat om hem zomaar te willen ondermijnen.
Wat ik verder van beroepskrakers vind, is hier niet relevant. Beroepskrakers mogen wat mij betreft in kraakcafés als Vrankrijk mensen invalide slaan, hier en daar hun criminele activiteiten voortzetten, bedreigen, vernietigen en andermans eigendom gratis misbruiken.

Maar sinds deze week is er wel een antikraakwet die door zowel de Eerste als de Tweede Kamer is aangenomen. Een oerdemocratisch besluit dus dat op democratische wijze tot stand is gekomen. Een kersverse wet die nu moet worden gerespecteerd en gehandhaafd, zoals het met alle wetten gaat. Want zoals bekend zijn respect en handhaving van de wet de fundamenten van de rechtsstaat.
Maar de inkt van het document is nog niet droog of gezagsondermijnende en antidemocratische krachten verschijnen uit hun holen. Zo laat het Openbaar Ministerie (!) weten zijn vervolgingsbeleid jegens krakers niet te zullen wijzigen, ondanks de nieuwe antikraakwet. Het OM wil niet ‘ontruimen voor leeg-stand’, een mooie politieke leus die tijdens een kraakspreekuur moet zijn verzonnen. Bovendien vindt het OM ontruimen door de mobiele eenheid ‘erg duur’.
Boevenvangen is ook duur, zullen we er niet beter mee kunnen stoppen?

In Utrecht heeft de gemeenteraad een GroenLinkse motie (gesteund door SP, D66, Leefbaar en PvdA) aangenomen die oproept om de nieuwe wet te negeren.
Kraken dient en diende een maatschappelijk en sociaal belang, zegt GL. Van het OM tot aan de Utrechtse raad is het signaal duidelijk: wij voeren jullie wet niet uit, wij trekken die door onze plee en hebben lak aan de rechtsstaat.
Nederland anno 2010, vijf dagen voor de verkiezingen.
***

werken

*
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor de toelating tot overname.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *