959 Ephi – 't Scheldt

959 Ephi

Al drie jaar mis ik Béatrice Schönberg. Drie jaar waarin het TV-journaal van France 2 door kleurloze en saaie nieuwslezers wordt gepresenteerd. Béatrice, met haar talent, charisma en ernst, was het juweel van 8 uur op vrijdag en in de weekeinden. Totdat een hetze tegen haar werd ontketend. Vlak voor de presidentsverkiezing van 2007 werd Béatrice plotseling een bron van onrust en onbetrouwbaarheid. Hoewel haar journalistieke kwaliteiten en integriteit niet in het geding waren, werd haar een onuitwisbare zonde verweten: ze was sinds twee jaar met een zekere Jean-Louis Borloo getrouwd. En het toeval wil dat haar Jean-Louis, kopstuk van de rechtse partij UMP, minister dreigde te worden in een eventuele regering van kandidaat Sarkozy. De talentvolle journaliste werd ineens ‘de vrouw van’ en moest haar biezen pakken.

In Nederland is Eva Jinek niet eens met een politicus getrouwd, maar moet ze net als Béatrice het veld ruimen. Of beter gezegd, ze wordt gedwongen af te zien van een beloofde baan als presentatrice van het binnenkort uit te zenden programma ‘Nieuwsuur.
Haar nieuwe geliefde is topadvocaat en egomaniak Bram Moszkowicz. Stel je eens voor dat ze hem een serie vragen moet voorlegen die de redactie heeft bedacht en daarbij zachtjes met haar voet tegen zijn scheenbeen gaat wrijven?
Weliswaar buiten het zicht van de camera’s maar ethisch hoogst onverantwoord. Op de redactie van ‘Nieuwsuur zijn er een paar integriteitfundamentalisten die besloten hebben een elektronische boerka over het hoofd van Eva Jinek te trekken.
Eva wordt preventief verdacht kilo’s verboden appels in haar jaszaken te verbergen. Haar voornaam was al een indicatie van voorbestemming: in het Eden van de NPS is een vrouw als Eva bij voorbaat een bron van verleiding en onbetrouwbaarheid die verbannen dient te worden.
En God, in de persoon van afgezant Carel Kuyl, moet streng doch rechtvaardig zijn.

Eva is voorbestemd om tot in de eeuwigheid ‘de vrouw van‘ te zijn. Dat de man in kwestie, 2 of 3 keer per jaar, best door een andere presentator geïnterviewd kan worden, kwam in het hoofd van de NPS-Almachtige niet op.
Ook is Bram zelf niet van plan zijn ego eventjes opzij te schuiven om meer ruimte voor de liefde te scheppen. Dat wil concreet zeggen: zijn compagnon naar de studio’s sturen om Eva niet in de verleiding te brengen hem met fluwelen handschoenen te verwelkomen. Mannen zijn niet echt gewend om eventjes plaats voor hun Eva te maken.

Om eerlijk te zijn valt het me ook van onze Eva een beetje tegen.
Ze had echt stampij over dit geval van vrouwenminachting moeten maken, in plaats van het hoofd direct te buigen. Ze had in haar eentje een derde en vierde feministische golf kunnen ontketenen. Ik heb me afgevraagd wat de houding van de NPS zou kunnen zijn wanneer de romance tussen Bram en Eva een abrupt eind zou kennen. Herintreden? Ik geloof hier niet in. Eva Jinek is tot in de eeuwigheid besmeurd en onrein.

Haar rest nog een leuke plek bij het NOS-aanrecht om af en toe in de appelmoes te roeren.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *