958 Ephi – 't Scheldt

958 Ephi

Er vanuit gaande dat de PVV (NvdR: PVV, Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders) discrimineert, wat blijkt uit diverse recente uitspraken van haar leider, mag je bestuurders van die partij dan ook discrimineren?

Met andere woorden: kun je een individu uit een bepaalde functie zetten louter en alleen omdat hij bestuurlijke taken vervult voor een partij die de beginselen van gelijkwaardigheid niet hanteert?

Het dilemma lijkt de hulporganisatie Humanitas met hoofdbrekens op te zadelen. Zo probeert het district Noord-West van Humanitas van zijn bestuurslid René Eekhuis af te komen omdat hij PVV-raadslid is geworden in Almere. Kort samengevat: Humanitas vindt dat de PVV discrimineert en ziet zich genoodzaakt zijn bestuurslid op dezelfde manier te behandelen.
Het probleem is dat Eekhuis als individu niet op discriminerende uitspraken of daden is betrapt binnen zijn functie voor Humanitas. Pas toen bekend werd dat hij raadslid voor de PVV zou worden, werd hem verzocht om te vertrekken. Jammer, want iemand, PVV‘er of niet, die zich vrijwillig inzet voor kinderen, al dan niet gehoofddoekt, is voor de samenleving altijd waardevol.

Als zo’n gedwongen vertrek mogelijk is, dan zouden ook in andere sectoren van de maatschappij mensen kunnen worden ontslagen vanwege hun politieke voorkeur of activiteit. Niet helemaal waar, zei directeur van Humanitas, Lodewijk de Waal, in Trouw: PVV-stemmers bijvoorbeeld zijn welkom bij Humanitas, ze moeten alleen geen bestuursfunctie bij hun partij vervullen. Uitzonderingen kunnen wel worden gemaakt volgens De Waal: ‘Als zo’n bestuurslid nou zegt: ‘Ach, dat standpunt over moslims van de PVV, dat neem ik met een korreltje zout’, dan is er nog altijd geen probleem’.
Volgens mij betreedt De Waal hiermee een gebied van willekeur die in geen enkel reglement stand zou kunnen houden en hij zadelt Humanitas met een levensgroot probleem op.
Moet je om onverdraagzaamheid te bestrijden, zelf onverdraagzaam worden?
De Waal gaat verder. Niet alleen de PVV maar ook de SGP (NvdR: SGP, Staatkundig Gereformeerde Partij) vanwege haar vrouwenstandpunt hoeft op zijn clementie niet te rekenen.

Je kunt van Humanitas ook een soort politieke sekte maken die alleen geestverwanten zou toelaten, maar het lijkt me niet dat dit het streven van een neutrale hulporganisatie moet zijn.
Wij vinden iedereen gelijkwaardig, ongeacht geloofsrichting, sekse of politieke overtuiging’, zegt De Waal. Behalve dan zij die naar de smaak van potentaat De Waal minder gelijkwaardig zijn.

Een complicerende factor in deze zaak is dat De Waal helemaal niet zo neutraal opereert. Zelf is hij als lijstduwer kandidaat voor de PvdA voor de Tweede Kamer terwijl René Eekhuis op de PVV-lijst is opgenomen. Kun je zomaar een politieke tegenstander uit een maatschappelijke functie zetten?
Ik heb weinig op met de PVV en haar neiging om mensen uit te sluiten.
Maar dat ‘insluiten‘ van de PvdA als antwoord op de PVV, moet ook met een korreltje zout worden genomen. Het heeft in ieder geval een hoog selectief karakter.
Discriminerende PVV‘ers en SGP‘ers worden in ieder geval niet ingesloten.
Maar Amsterdamse straatcoaches die vrouwen discrimineren door hen geen hand te geven, wel.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *