957 KA – 't Scheldt

957 KA

Het is niet omdat een apenland de euro gebruikt, dat dat gevaarlijk is voor de euro. Griekenland mocht en zou niet failliet gaan want dan zouden vele vrienden verlies lijden. Het zijn de brave belastingbetalers die de rekening zullen krijgen, weer u en ik dus. De Belgische wet om snel geld vrij te maken werd nog gauw-gauw door het parlement gejaagd, zonder alarmbel, zonder belangenconflict, zonder dat ons iets gevraagd wordt. Vijf minuten politieke lafheid van Yves Leterme. De Europese belastingbetaler krijgt de schuld. Maar het zal allemaal niet lang meer baten. Het socialisme-met-geleend-geld – economen noemen het keynesianisme – staat op springen. Wat liep er fout? Een dertiende en een veertiende maand voor de Griekse ambtenaren, een extra premie voor wie op tijd komt, gratis bussen van Steve Stevaert en nog veel meer leuke dingen voor de mensen, hotelkamers voor asielzoekers, leefgeld voor de pas overgekomen familie, en kindergeld, veel kindergeld. Obama de held lanceert een ziektewet voor de mensen, Obama de held redt General Motors voor de mensen, Obama de held redt de Amerikaanse banken voor de mensen; sinterklaas Van Rompuy redt de Griekse vrienden. De zwartepiet is voor een ander. Het is o zo gemakkelijk, al die genereuze, gulle solidariteit-met-geld-van-een-ander. Geen van al die regeringen had of heeft de guts om de belasting voor al die leuke dingen ook werkelijk op te halen. Want de minister van Financiën wil óók sympathiek blijven voor de mensen; hij deelt aflaten uit, volledige aflaten voor de vrienden en kleine aflaten voor de anderen.

Lenen is gemakkelijk, schrijf maar bij op de rekening van de fiscus. De vrienden-ban-kiers en de vrienden-beleggers, die zelf nauwelijks belasting betalen, doen niets liever. Maar nu beginnen ze allemaal te twijfelen, want wie gelooft die mensen nog. Het vertrouwen raakt zoek, paniek op de beurzen, het geld wil vluchten naar veilige landen. Maar die zijn er niet meer.
Er staan ons boeiende tijden te wachten. Nu de eurozone de zwakke broertjes niet met-een laat vallen, zoals Duitsland eigenlijk wel wilde, komt het eerste grote land in het visier, het Verenigd Koninkrijk.
Verkoop alvast uw ponden en andere Brits papieren maar.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *