956 Jo – 't Scheldt

956 Jo

verhuurders weigeren steeds vaker handelszaken met een geurtje’, lees ik in mijn weekendeditie. Het verhaal gaat over een visboer in Knokke, notabene, en doet me toch wel even de wenkbrauwen fronsen.

Gedupeerde Marc Renaer, lees ik, runt daar al meer dan vijftien jaar zijn ‘Vishandel Gilbert in de befaamde Lippenslaan. Bij het einde van zijn huurcontract moet Marc dit pand noodgedwongen verlaten en een ander oord zien te vinden. De man die zelf de bovenverdieping ervan bewoont, kreeg al bij wel vijftig huurplaatsen de deur tegen de neus. ‘Hier geen vishandel in dit pand’, kreeg hij telkens te horen. ‘Geen zaak met een geurtje. De geur zal de bovenburen hinderen’, was steeds de uitleg.
Wat dan gedaan met onze Vlaamse Kust? Daar ruikt het toch altijd naar de zee? En al die vis- en mosselrestaurants die overal te land op terrasjes in open lucht hun lekkernijen serveren? Dat ruik je toch ook? Het scherpt zelfs je smaakpapillen aan. Maar inderdaad, het is lang zoeken wil je ook hier een lekker stukje vis kopen. Je moet daarvoor warempel bijna naar de supermarkt. Hoeveel viswinkels zijn er nog heden ten dage? In 2002 telde Vlaanderen 640 viswinkels, lees ik nog. Nu zijn er nog maar 491. Enkele jaren geleden had men in onze buurt, in de Driekoningenstraat, een drietal viswinkels, nu geen enkele meer. Gelukkig heeft men in de allochtonenbuurt in Antwerpen, de Handelstraat, nog enkele sympathieke en eerlijke visboeren. Daar ruikt het ook naar vis, maar die zaken zie je dagelijks een drietal keren schrobben.
Maar ook frituristen krijgen tegenwoordig bij het huren van een pand het deksel op de neus. Die zijn ook niet meer welkom.
En nu krijg ik plotseling met al dat vis- en frietgedoe een hevige trek in ‘mosselen met friet’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *