956 In Mem – 't Scheldt

956 In Mem

ERIK PATTYN

Het werd vorige week woensdagmiddag stil, heel stil. Collega en vriend Erik Pattyn is niet meer. We verloren een éminence-grise… vader

Vader Pattyn was een man met veel verhalen waar met veel genoegen naar geluisterd werd. Want hij was één brok ervaring. In zijn carrière als leraar en journalist heeft hij duizenden verhalen verteld en geschreven.
Voor zijn leerlingen ging hij door het vuur. Ze leerden door hem het leven herwaarderen kregen zelf zin om er iets van te maken. Wonderlijk waren de ontmoetingen die men op straat meemaakte als een oud-leerling het gezin Pattyn kruiste.
Erik Pattyn schreef voor kranten, tijdschriften, hij was programmamaker op radio. Velen in Limburg hebben Erik gekend als een praatvaardige radioman, samen met zijn collega Gerry Cracco. Zij ontwierpen steengoede programma’s. Hij heeft luisteraars ook muziek die niet echt voor jonge mensen gemaakt is, leren kennen. Op het eind van zijn nooit stoppende creatieve carrière schreef Erik zelfs voor internet! Want nieuwe media waren voor hem nog een uitdaging.
Vader Pattyn werd niet gespaard door het leven. Hij zag regelmatig de binnenkant van het ziekenhuis. Eerst bij het heengaan van Gerty. En dan voor zijn hart, zijn longen en steeds weer voor zijn immer slechter wordend zicht. Dat beangstigde hem, het dwong hem zijn creatieve leven af te breken. Hij verloor bij tijd en wijle de moed in zijn niet aflatende zoektocht naar de zin van het leven, van zijn leven. De voorbije maanden zagen we dat het moeilijker ging voor hem. Zijn kleurige, mooi verpakte zinnen maakten plaats voor stilte. Vreemd, alsof hij voelde dat zijn eigen verhaal geschreven was.

De verhalen zijn plots herinneringen geworden, al zullen ze voor ons altijd tot het eigen cultureel erfgoed behoren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *