956 HFD – 't Scheldt

956 HFD

Onder het voorzitterschap van Djoeke Veeninga bracht P. Noorlander een bijzonder interessante uiteenzetting ‘Publish and be damned’. Ironisch werd daar later aan toegevoegd: ‘Publish and be bankrupt’.

Noorlander is de legal director van het Media Legal Defence in Londen. Dit is een ngo die zich intensief bezig houdt met het opkomen voor de rechten van journalisten en het verdedigen van de media wereldwijd. De nadruk werd erop gelegd dat vroeger vooral adellijke personen processen inspanden om de pers het zwijgen op te leggen. Nu zijn het grote bedrijven, politieke partijen, regeringen met torenhoge schadevergoedingseisen.

In de volgende voordracht sprak Jeroen Trommelen, journalist bij de Volkskrant. Deze gaf een bijzonder interessante uiteenzetting over de gevolgen van een artikelenreeks over de Trafigura-Probo Koala-kwestie. Zowel de journalist als de krant werden aangeklaagd voor smaad en eis tot publicatieverbod.
Hier ging het over artikelen die het dumpen van gifafval aanklaagden. De artikelenreeks werd bekroon door een prijs in Zwitserland.
Jeroen Trommelen was wat blij dat de krant 100 % achter hem stond, hoezeer het Engels advocatenkantoor hen ook dreigde en aanklaagde.

Trommelen gaf enkele bijzonder goede adviezen: de bronnen die gebruikt worden moeten echt goed zijn. Best heel subtiel laten voelen dat je meer weet dan hetgeen je in een artikel publiceert. Zorg dat je een goede advocaat hebt en tracht internationale samenwerking te hebben. Bouw een dossier op met de leugens van de tegenstander.

In ons land weten het weekblad Knack – en uiteraard ‘t Scheldt – mee te spreken over persvrijheid en processen. Knack heeft het geluk dat de Hasseltse paljas Noel Slangen door een giftige slang werd gebeten: zijn eisen (monsterschadeloosstelling) tegenover Knack werd (terecht) door de rechtbank afgewezen.

Aanbevolen ‘Persvrijheidsmonitor‘ door Wouter Hins, Marga Groothuis en Chris Wiersma, uitgegeven door Persvrijheidsfonds Amsterdam en uitgeverij AMB.
ISBN 978 90 79700 23 3.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *