955 Hfd – 't Scheldt

955 Hfd

De zaak Vangheluwe heeft het land zowat op zijn kop gezet en de Vlaamse Kerk in opperste verwarring gebracht. Logisch, als men van een gewone priester al niet verwacht dat hij hem toevertrouwde kinderen gaat misbruiken, dan zeker niet van een bisschop.
Maar, alles kan.
Wat de gemoederen nog verder heeft verontrust is dat de alom geliefde kardinaal Danneels er nu van verdacht wordt al jaren van de zaak geweten te hebben en niks te hebben ondernomen.
Dat beweert althans de Brabantse priester Rik Devillé, die zich al decennia bezig houdt met misbruik in de Kerk.
Het lijkt erop dat de man vooral belust is op het bekladden van de instelling die hem al die jaren dat hij parochiepriester was aan zijn boterham heeft geholpen.
Kan zo’n figuur als eerlijk worden beschouwd?
Hij beweert alleszins dat hij het toenmalig hoofd van de Belgische kerkprovincie al in de jaren negentig over het specifieke geval van bisschop Vangheluwe had ingelicht.

Danneels
ontkent ondertussen in alle toonaarden dat hij ooit van dit dossier gehoord zou hebben. Hij heeft er zelfs een extra persconferentie voor opgezet in de Guimardstraat.
Vaak wordt gezegd dat iemand die te nadrukkelijk ontkent, impliciet bekent, maar dat laten we maar in het midden.
Het gaat er niet over of de vroegere aartsbisschop al of niet gelogen heeft.
Feit is, dat in al de jaren dat hij de Kerk te lande heeft geleid – nu ja, velen met hun voeten hebben aangegeven of ze hem nog geloofden.
Of al diegenen die hem tot nu toe níet hebben geloofd, hem nu wél willen geloven, dat is de vraag.
Het antwoord laat zich vrij makkelijk raden.
Wordt vervolgd.

danneels

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *