955 Ephi – 't Scheldt

955 Ephi

Het Nederlandse systeem van benoemingen achter gesloten deuren is misschien regentesk, schandelijk partijgebonden, ondoorzichtig en lachwekkend maar in de gehele wereld toch wel uniek in zijn krankzinnigheid. En daarbij is het ook een beproefd instrument van recycling om uitgerangeerde of uitgebluste politici, brekebenen of incompetente bestuurders een nieuwe start te bezorgen. Het systeem is ook heel sociaal: zelfs werklozen kunnen ervan profiteren.Zoals de demissionaire Nijmeegse wethouder Paul Depla die gisteren (feb 2010) is voorgedragen voor de burgemeesterstoel van Heerlen. Sinds december zit deze PvdA‘er te wachten op een duwtje om weer ergens aan de bak te komen. Nadat hij de onroerendezaakbelasting in Nijmegen fors wilde verhogen werd hij door zijn eigen PvdA feitelijk gedwongen om op te stappen.

De man die straks de 90 000 inwoners van Heerlen van zijn kwaliteiten zal moeten overtuigen, was dus zelf niet in staat om een handjevol partijgenoten in de Nijmeegse raad op zijn (omstreden) lijn te krijgen. Geeft niet, Paul Depla heeft andere kwaliteiten: zijn opa is minister geweest en zijn broer zit in de Tweede Kamer. Nog betere familietroeven heeft hij in Heerlen zelf, zoals hij gisteren in interviews aangaf:
‘Als kind kwam ik al vaak in Heerlen. Daar woonden mijn peetoom en -tante. Later kocht mijn moeder een vakantieverblijf in de omgeving’.
Als kind kwam ik vaak in Parijs waar mijn oom een kruidenierswinkel had, waarom ik daar geen burgemeester ben geworden is mij nog steeds een raadsel.Wat voor beeld zal men in Heerlen hebben van de toekomstige burgemeester?
Daarvoor moeten we in de archieven van het sociaal-democratische lijfblad van Depla duiken. In 2007 schreef de Volkskrant in een hoofdcommentaar: ‘Geen enkele Nijmeegse burger zal de komende tijd met Depla kunnen praten, zonder dat hij terstond het beeld voor ogen krijgt van een wethouder met de broek omlaag in een fietsenkelder. Dat komt zijn gezag niet ten goede, zelfs als een burger helemaal niet zo zwaar aan de kwestie tilt’.
Foei! Naar het schijnt werd de volgende burgemeester van Heerlen in een fietsenhok door camera’s gesnapt toen hij door zijn VVD-maîtresse werd bewerkt.
Depla overleeft net deze duistere fietsenkelder-affaire die als privé werd afgedaan. Fijn. Wat voor de getrouwde Berlusconi geldt, moet ook voor de getrouwde Depla gelden: iedereen heeft recht op een afwijkend libido. Maar ga niet meer zeuren over die Italianen, alstublieft.In Nederland kan iemand die door het publiek als die man met ‘de broek omlaag in een fietsenkelder’ wordt herkend en geacht wordt zijn gezag te hebben verspeeld, het zonder probleem tot burgemeester schoppen. Hier heb je geen maffia voor nodig, alleen de steun van de partij en het systeem. Ik heb op de Vara-site Joopie de Poepie, of zoiets, een van Depla‘s columns nagelezen. De titel?
‘Geniet. Ook als socialist!’ Mee eens!
***

Dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *