954 Ephi – 't Scheldt

954 Ephi

Tot mijn stomme verbazing werd de ironische lading hiervanvervolgens volstrekt genegeerd. Zelfs in de internationale pers verschenen de ‘Obama on the Maas’, ‘Obama sur Meuse’ en ‘Obama von der Maas’ aan de lopende band. Wat had Aboutaleb direct moeten zeggen? Dat die benaming bespottelijk en buiten proporties was. Maar ik hoor hem nog half relativerend en druipend van valse bescheidenheid op de radio zuchten: ‘Nou, vergeleken met hem ben ik maar een klein Obamaatje aan de Maas’.

Niet doen, dacht ik onmiddellijk. Neem afstand, drapeer jezelf met de calvinistische lompen van de asceet die zijn ego graag met de zweep bewerkt! Daarna ging het met Ahmed alleen maar bergafwaarts: strandrellen, stemfraude, hertelling. Zou Job Cohen hiervan les hebben getrokken? Als je gelijk bij je kandidaatstelling door idolate groupies op de leus ‘Yes we Cohen’ wordt getrakteerd, heb je alle redenen tot zorg. Op Facebook werd zelfs onder die buitenproportionele en bespottelijke uitdrukking een fanclub opgericht, die nu 13 331 leden telt. Eigenlijk leek het tot gisteren te duren eer Job zich realiseerde wat voor risico’s ridicule vergelijkingen met zich mee kunnen brengen.
In een interview met de Volkskrant nam hij officieel afstand hiervan: ‘Allemaal onzin. Ik word afgeschilderd als een heilige. Die vergelijking met Obama… hou op, zeg’.
Wijs, verstandig en redelijk van onze premier in wording, zou je zeggen. Het probleem is dat Job dit helemaal niet meent. Vorige week donderdag om 17.45 uur liet hij zijn campagnemedewerkers een videoboodschap van 1.09 minuut op de Facebook site Yes we Cohen plaatsen voor zijn 13 000 dolle groupies. En wat zei Cohen in die boodschap? Overdreven? Houd toch op met die onzin? Ga naar huis de aardappelen schillen? Nee: ‘geweldig!’
En zo begon hij zijn paaiende peptalk: ‘Natuurlijk vragen mensen wat ik daar nou van vind, van die ‘Yes we Cohen‘ Facebook-groep. Nou dat laat zich raden: ‘ik vind het natuurlijk een fantastisch initiatief!”
Nu zijn er twee mogelijkheden.
Of Cohen is binnen een tijdbestek van een kleine week radicaal van mening veranderd, wat niet op veel standvastigheid in je standpuntbepaling duidt.
Of hij zat gisteren in de Volkskrant glashard te liegen. Knullig is het allemaal wel van onze toekomstige Obama aan de Hofvijver.
Natuurlijk moet de man er nog in komen, een beetje warmdraaien en het vak van lijsttrekker onder de duim krijgen. Wat niet meevalt als je in je politieke carrière bijna altijd bent benoemd en nooit gekozen. Maar hebben ze soms geen uitgekookte spindoctors en slimme campagnemedewerkers bij de PvdA?

Of hij een goede premier wordt, weet ik natuurlijk niet. Maar voor het verkopen van tweedehandse auto’s, met veel verborgen defecten, heeft Job zeker aanleg.
***

 

Dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *