953 Ephi – 't Scheldt

953 Ephi

 

Het had zeker iets lieflijks, in het begin, om deze volwassen vrouw haar kinderziel te zien herontdekken. Kromgebogen over haar laptop, de blik op haar virtuele akkers gericht.
Geliefde heeft altijd iets met dieren en natuur gehad. Haar dagdromen worden nog steeds door kippen en konijnen bevolkt, vrolijk huppelend op de flank van een Italiaanse heuvel waar ze hoopt ooit neer te strijken. En als het voorjaar zich aandient, weet ik waar ze bij voorkeur vertoeft: tussen de struiken en de rozen van ons tuintje. Snoeiend, rooiend en spittend. Maar dat ze zich met zoveel energie in de virtuele wereld van een computerspel zou werpen, heeft me wel verrast.
Ach, vrouw zoekt boerderij, dacht ik vertederd. Er zijn mensen die de hele dag op vijandige soldaten op hun computerscherm schieten. Die met de geur van de dood worden bemest. Zij was tenminste met het groeiende en bloeiende leven bezig.

Farmville is de naam van dit spel dat de sociale netwerksite Facebook aan zijn leden ter beschikking stelt. Je krijgt je eigen boerderij en moet snel aan het werk om je gewassen te planten en te oogsten. Daarbij kun je koeien, paarden, kippen of varkens kopen, maar ook bomen, gebouwen en weet ik wat.
Wie zijn boerenverstand goed aanspreekt, kan snel aan het hoofd van een agrarisch imperium staan.
En als je genoeg Farmville-vrienden om je heen kunt verzamelen word je bedolven onder de presentjes in de vorm van vette varkens, planten en appelbomen. Na enkele dagen begon de laptop al bij het ontbijt te flikkeren. ‘Ik moet mijn frambozen over twee uurtjes gaan oogsten’, zei ze.
Bij het avondeten bleef het ding aan op een hoek van de tafel. Koeien moeten ook gemolken worden, nietwaar? En wie niet voor het slapengaan zaait, wordt de volgende dag met een dor perceel geconfronteerd. Ik begon onrustig te worden.
Een paar dagen later bromden de tractor en de hooiwagen door het huis. Ik ging op onderzoek en ontdekte de afschrikwekkende waarheid.
Farmville is erger dan een mix van heroïne, crack en coke die dagelijks door niet minder dan 80 miljoen (!) aardbewoners wordt geslikt. Overal op internet galmt de roep om hulp: ‘Wie kan me van mijn Farmville-verslaving helpen AUB?’
Er zijn zelfs virtuele boeren die hun wekker ‘s nachts zetten om op tijd een partij artisjokken binnen te halen. Sommige addicts brengen meer dan acht uur door in dit horrorkabinet vol mest en hooi.
In Bulgarije werd onlangs een verslaafd raadslid ontslagen omdat hij tijdens de plenaire vergadering niet van zijn frambozen kon afblijven.
Farmville is een octopus die zich snel verbreidt en geesten vergiftigt. Geliefde is gelukkig nog maar op level 29. Maar stiekem heb ik met anti-Farmville-verzetsgroepen contact weten te leggen.
In het diepste geheim zijn we nu virtuele virussen aan het ontwikkelen om de wereld en onze relaties te redden: van Q-koorts voor bloemkolen tot appelbomenpest.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *