950 Broed – 't Scheldt

950 Broed

Mijn vader had in mijn spullen mijn dagboek – een schriftje – gevonden en hij had dit overhandigd aan de studieprefect van het Atheneum van Kapellen waar hij me had ingeschreven. De studieprefect, de heer Schoofs, riep me bij zich en uitte zijn verwondering over wat er allemaal in dat schriftje stond. ‘Wenst u dat ik dit aan de politie overhandig? Dat is toch wel zeer erg wat er daar in die school gebeurt’, zei hij.

Het was inderdaad erg wat sommige Broeders van de Broedersschool in de St.-Jansstraat van Herentals zich in de jaren vijftig veroorloofden. Handtastelijkheden allerhande waarin vooral broeder Cyriel een voorname rol speelde. Niemand die het vandaag nodig vindt om excuses aan te bieden?
Wij wachten met spanning op een verklaring, een verontschuldiging. Of zeggen ze ook hier naar het voorbeeld van de Nederlandse kardinaal Simonis: ‘Wir haben es nicht gewusst’?

In de feestzaal van de Broedersschool die ook als cinemazaal diende, werden naaktfilmen geprojecteerd. Dat ontdekten we toevallig toen we een toneelstuk gingen repeteren. Wij schaterden het uit en maakten daardoor zoveel lawaai dat de vertoning stopgezet werd en wij uit de feestzaal verwijderd werden…
Had ik beter ‘Ja’ gezegd aan de heer Schoofs?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *