949 Bril – 't Scheldt

949 Bril

Een goede landbouwer zorgt altijd dat hij een prima boerderij heeft, groei en populatie moeten evenwichtig zijn. Leven en dood bepalen de rentabiliteit van zijn ganse veestapel. Daar moest ik aan denken toen ik onlangs las over de Optimum Population Trust, een vereniging die zich zorgen maakt over de ongecontroleerde groei van de huidige wereldbevolking:

(http://www.optimumpopulation.org).

Sir David Attenborough, wereldberoemd documentairemaker, is één van de vele leden van die trust die zich bezorgd buigen over dat probleem. De conclusies zijn inderdaad meer dan zorgwekkend: ‘Toen Koningin Elisabeth van Engeland geboren werd waren er iets minder dan 2 miljard aardbewoners. Nu zijn er bijna 7 miljard, meer dan een verdriedubbeling tijdens een mensenleven. De wereldpopulatie kan zo niet blijven groeien. De mens zelf kan die groei stoppen met verplichte anticonceptiva. Anders zal de natuur zelfregelend optreden via honger, ziekte, oorlogen… Ooit moet de groei stoppen door minder geboortes of door meer doden’.

Nochtans werd er in Kopenhagen op die fameuze milieuconferentie met geen woord gesproken over dat immens probleem van overbevolking. Géén woord.
En toch weet iedereen dat oneindige groei op deze planeet een mythe is.
We moeten stoppen, eerder nu dan morgen. Nog erger wordt de gedachte dat men ook al zegt dat er moet ingekrompen worden om deze planeet leefbaar te houden.
Het ergste is dat zij vooral de volgende generatie aanbelangen.
Héél angstige gedachten bij een stilaan zalig opwarmende lente, teken van nieuw leven op deze aarde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *