947 BB – 't Scheldt

947 BB

 

GreenWatt beweert dat witloofwortels in Nijvel binnenkort een bron zullen zijn voor hernieuwbare energie. GreenWatt is een spin-off (= ontstaan in) van de UCL (Université Catholique de Louvain). De witloofkwekerij Julowa zorgt het biogas dat afkomstig is van de biomethanisatie van witloofwortels. Op die manier wordt er energie geproduceerd die nodig is voor de elektriciteit en de warmte voor de kwekerij zelf en de dichtbijgelegen drukkerij van de groep Rossel.

Volgens de ontwerpers is dit een wereldprimeur omdat de energieproductie uit agrarisch afval op de productiesite zelf gebeurd, waardoor de autonomie 100 % is. Op die manier kan men jaarlijks 440 ton minder CO² uitstoten, wat een enorme besparing is. Zo kan, steeds volgens de ontwerpers, een centrale zichzelf volledig terugbetalen op 3-4 jaar. Grote Franse meloenkwekers zouden nu al meer dan geïnteresseerd zijn. Er kan dus een grote toekomst weggelegd zijn voor ons agrarisch afval. En op lange termijn… een herwaardering voor ons zwaar beroep. De boer kan producten kweken die door de consumenten worden gekocht voor hun dagelijks gebruik en de afval van onze producten kan energieproducerend worden wat ons rendement enorm zal verhogen.
Ook lijkt dit toekomstmuziek voor serreplanten en -groentes die hun eigen energie kunnen opwekken in plaats van gebruik te maken van dure vervuilende stookolie. Terug naar de zuivere natuur… zonder genetisch gemanipuleerde producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *