946 K.A. – 't Scheldt

946 K.A.

 

Hebt u na het lezen van het vorige stuk uw staatspapier al weggedaan? En kijk ook eens of u nog papier hebt van een bank of een verzekeraar die uw geld aan de Staat doorleent?
Wie gelooft die mensen nog? Wat zijn de beloften van Leterme, Dehaene, Onkelinx en co nog waard?
De Europese Commissie wil nu Griekenland wel steunen, ook Leterme springt voor die arme Grieken in de bres, en inderdaad, de financiële markten zijn weer even gekalmeerd.

De schuldenberg moet verminderen, zeggen ze wereldwijd in koor. Nou, dat zeg ik al dertig jaar. Maar nu volgt even een kleine les boekhouden. Als A zijn schuld aan B terugbetaalt, wat moet B dan met het geld? Precies, hij zoekt een nieuwe belegging, bij C bijvoorbeeld.
Wij mogen dit micro-economisch beeld (dit is de rekening van enkelen) niet zomaar doortrekken in de macro-economie (de rekening van ons allemaal samen).
Als A staat voor alle economische huishoudens met schulden, en B staat voor alle huishoudens met waardepapieren, dan is er geen C. En dan kan de schuldenberg (van A) niet verminderen zonder dat ook de geldberg (van B) krimpt. Dat heet geldvernietiging.
Dat noemen ze een ‘crisis‘, maar we gaan dat vanaf nu geregeld meemaken, dat er hier en daar wat waarden vernietigd worden. Want er zijn er te veel van. Barack Obama durfde niet. Nog vóór hij verkozen was had hij al beloofd de bankiers en General Motors te redden met belastinggeld.
Goed voor de aandeelhouders. De geldbubbel en de schuld zijn weer eens gegroeid, precies daardoor.

Amerika heeft zich laten doen door slechte managers en speculanten, en de rest van de wereld is gevolgd. Slecht voor de belastingbetalers.
Ik denk dat Sarah Palin het wel gedurfd had de hele bende op zijn gat te laten gaan. Met haar Tea Party Speech (6 februari 2010) liet ze alvast zien aan de kant van de belastingbetalers te staan.
Dat is ook de kant waar ik sta. Elke euro die we van de Antillen, Zwitserland, Liechtenstein of waar dan ook rechtstreeks in de staatskas kunnen laten stromen, is zuivere, gezonde geldvernietiging. In het klein weliswaar: eventjes wordt de wereldwijde geldberg kleiner, en eventjes krimpt voor hetzelfde bedrag de schuldenberg.
De financiële markten gaan dat in de komende jaren in het groot doen: af en toe een gezonde creatieve vernietiging, zoals de Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter (1883-1950) dat noemde. België/Belgique kan dan ook door de papiermolen, eerder nog dan Griekenland, dat onverwoestbaar is.
De lezers van ‘t Scheldt weten nu alvast dat zij niet op het verkeerde moment de verkeerde papieren in handen moeten hebben.
Wegdoen. Geloof die mensen niet meer.

‘t Scheldt
zal zijn prijs dubbel en dik waard zijn.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *