946 Bril – 't Scheldt

946 Bril

 

Pastoor Luc Buyens uit het Nederlandse Reusel weigerde om de lokale prins carnaval, Gijs Vermeulen, de communie te verstrekken. ‘Gijs Vermeulen is homosexueel en leeft dus in zonde’ zo sprak de overtuigde pastoor.
Dit las ik in de Nederlandse Volkskrant.

En wat lees ik nog verder in dat artikel van diezelfde krant: ‘Het is een zorgwekkende trend: je ziet steeds meer nieuwe, jonge pastoors die heel wereldvreemd en recht in de leer zijn. Het gevolg is dat nog meer mensen de kerk de rug toekeren. Een instituut dat mensen zo te kakken zet, daar ga je toch niet meer naar toe? De kerk radicaliseert en minimaliseert’.

Waarop ik natuurlijk de volgende gedachte voelde oprispen: Alle kerken zijn tegenwoordig leeg en verlaten. Enkel bij huwelijken en begrafenissen trekken zij nog een redelijk vol huis. Zou het niet kunnen dat de huidige Kerk tracht te compenseren voor al die voorbije decennia waarin ze véél te veel toegaf aan de ‘moderne‘ tijd en daardoor de Katholieke eigenheid verloor?
Het zijn mensen zoals Danneels en Co die er vooral voor hebben gezorgd dat vele katholieken hun Kerk de rug toekeerden.

Ik hoop voor de Katholieke Kerk, waarvoor ik nog altijd sympathie heb, dat zij meer van die jonge gedreven pastoors aanstelt.
In mijn jeugd waren zij gedreven motoren van onze maatschappij die uiteraard nu wel veranderd is. Maar in essentie blijft onderstaande regel altijd geldig als je aansluiting zoekt bij één of andere vereniging: ‘Wil je lid worden of blijven van de Katholieke Kerk, dan moet je hun regels volgen, zo eenvoudig is dat’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *