944 Platbroek – 't Scheldt

944 Platbroek

De Gelderlander is een provinciale krant met een oplage rond de 150 000 ex.

Het nieuws dichter bij u’ is een van de slogans die het gebruikt om zich aan te bevelen bij mogelijke lezers. Maar daar kunnen wel enkele vraagtekens bij gezet worden.

De Gelderlander wilde een interview plaatsen met de moeder en zus van één van de verdachten die op 15 januari een voetganger doodreden met hun scooter. De twee daders riepen bovendien niet mis te verstane doodsbedreigingen tegen het medisch personeel van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. De twee allochtone lieverdjes werden aangehouden.

De broer van één van de verdachten begaf zich naar de redactie van de krant en eiste dat het interview niet werd gepubliceerd. De jonge crimineel bedreigde openlijk in de hal van de krant een redacteur.
Daarop trokken de zus en moeder van een van de daders hun medewerking aan het interview in.

De redactie toonde zich bijzonder moedig en nam de houding aan van broekschijters. ‘We hadden natuurlijk het liefst wel gepubliceerd’, loog hoofdredacteur Kees Pijnappels.
De 18-jarige uitte zijn bedreiging vrijdag in de receptiehal tegen een redactiechef. Indirect bedreigde hij ook de journalist die het interview schreef’, stelt Pijnappels.
‘Omdat het in de hal gebeurde, waren een hoop mensen getuige. De kwestie zorgt voor onrust. Dit kan absoluut niet door de beugel’. De redactiechef deed aangifte bij de politie.
De jongen zit voor drie dagen vast en wordt verhoord, aldus de politie.

De Gelderlander publiceerde eerder een excuusbrief van familieleden van een verdachte van het scooterongeval.
‘Het gaat nu om de familie van de andere verdachte’, aldus Pijnappels.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spreekt van een ‘zeldzame, zeer ernstige bedreiging’.
Over het besluit om niet te publiceren, wil de vereniging niets zeggen. ‘Het is goed dat er aangifte is gedaan’, aldus een woordvoerster, die eraan toevoegt dat de NVJ een meldpunt heeft voor geweld tegen of bedreiging van journalisten
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *