944 K.A. – 't Scheldt

944 K.A.

 

Intussen weten wij dat de belastingontvangsten in dit land gecrasht zijn. De economische activiteit liep in 2009 met 2 % terug maar de belastingen donderden naar beneden met meer dan 8 %. De minister van Financiën vond dat het ‘nog wel meeviel’, maar hij ging wel voor 80 miljard euro nieuwe leningen aan. Dat is zo ongeveer een miljoen oude Belgische frankskens per belastingbetaler. Misschien is het een wensdroom van mij maar ik denk dat dit ‘belachelijke land’ (Louis TobbackKnack in , 23/12/2009) het niet lang meer volhoudt. Ik moet alvast mijnheer Leterme teleurstellen als hij denkt dat de belastingontvangsten in 2010 wel weer zullen groeien.

De neerwaartse spiraal zal zich doorzetten, terwijl de werking van de Staat steeds meer geld kost. Dat gaat mijnheer Reynders dan opnieuw lenen bij zijn goede vrienden. Die hebben geld genoeg in onveilige paradijzen en wat zouden die daar anders mee aanvangen.
Mag het een troost zijn dat we niet alleen zijn in de wereld? Dat Japan, Griekenland, Italië en andere landen er ook erg aan toe zijn? Dat ook Obama een begroting heeft met een tekort van 1 600 miljard dollar of een half miljoen oude Belgische frankskens per Amerikaanse belastingbetaler? Hij zit in de shit en geraakt er niet meer uit. Bijna alle Westerse economieën zijn in dat bedje ziek. Een hele generatie lang hebben wij de verzorgingsstaat in stand gehouden met geleend geld. Geld uitgeven vonden de socialisten wel gezellig en geld lenen vonden de liberalen dan weer interessant. Samen hadden zij niet de moed de echte rekening te presenteren.
Bij dit ‘paarse‘ complot tussen steuntrekkers en beleggers die van de Staat leven, is de werkende belastingbetaler de sigaar. Als die het laat afweten, is het liedje uit.
Ook de paarse droom van Obama is uit. No, it can’t.

Soms is het nuttig saaie artikels in de krant tot het einde uit te lezen.
In De Standaard van 30 januari 2010 schrijft een financieel analyst wat bla-bla-bla over ‘Griekenland aan de Noordzee’, maar zijn conclusie voor beleggers is bijzonder interessant; die luidt: ‘verkoop langlopend Belgisch staatspapier’. Hij heeft gelijk. En de Griekse jongeren schilderen opnieuw revolutie op de muren, wat betekent: ‘Wij gaan ons staatspapier niet meer aflossen’. Dat weet onze beleggingsadviseur ook al. Het verhaal is eeuwenoud, dat van de boeren rond het kasteel die steeds dieper in de schuld komen bij hun heer: aan het eind worden dat soort schulden nooit afgelost.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *