944 Even – 't Scheldt

944 Even

 

TWEEMAAL VVB
Twee interessante VVB-nieuwjaarsrecepties volgden elkaar op. Eerst was die van VVB Lange Wapper in taverne ‘t Spant in Wilrijk. Onbegrijpelijk die naam voor de nieuwe afdeling in Hoboken en Wilrijk. Een dag later volgde de receptie VVB Antwerpen in zaal Gietschotel in Borgerhout.
VVB Lange Wapper pakte uit met Brussels minister Brigitte Grouwels, die zich als een echte CD&V-ster opstel-de en weinig durf op Vlaams gebied toonde. Door een fait divers ging het meer over de veiligheid en de politiezones in onze hoofdstad. Eén van de 30 aanwezigen stelde voor om Brussel als 3de gewest te schrappen, een andere beschuldigde haar van lafheid. Ook het cordon sanitaire werd nog eens uit de kast gehaald. Op de Antwerpse receptie waren 80 VVB-leden aanwezig om naar een boeiende voordracht van volkszanger en ex-Brusselaar Jef Elbers (63) te luisteren. Ook hier was het centrale thema Brussel. Het betoog van Elbers was sterk gelijklopend met de ideeën van Frans Crols, maar dan meer met het hart. De kleinkunstzanger met zijn zeer herkenbare en warme stem stelde voor om het Russisch voorbeeld te volgen: zij ontruimden Moskou toen Napoleon naderde en lieten een volstrekt oninteressante en leeggemolken stad achter. De Vlaamse Brusselaars kunnen gereloceerd worden naar de Vlaamse Rand, en dan wordt de geldkraan dichtgedraaid. ‘We laten Brussel niet los, Brussel heeft Vlaanderen al lang losgelaten. Het is hen enkel om Vlaamse centen te doen’.
De Noorman
***
Snelle raad doet zelden baat
***
NIET JUIST
Beste redactie. Ik heb uw karikatuur van Louis Michel goed ontvangen, maar ik ermij eens te meer aan die legende van die Belgen die handen afkappen. Sorry dit ligt niet in onze ‘cultuur’. Belgen en Europeanen zouden in de vorige eeuwen wel mensen hebben kunnen opgehangen, doodschieten of onthoofden met de guillotine. Maar handen afkappen nooit, dit is een methode dat tot heden door andere volkeren gebruikt wordt. Ja er werden handen afgekapt van diegene die konden vluchten om niet als slaaf verkocht te worden aan Amerika en toch gepakt werden door de Arabieren. Het is juist o.a. om deze slavenhandel te stoppen dat de Belgen in Congo zijn gekomen. Waarom spreekt men niet over de talrijke gasthuizen dat de Belgen gebouwd hebben en de infrastructuur die tot heden gebruikt wordt? Toen de Belgen in Congo kwamen, waren de inheemse bevolkingen gewoon aan het uitsterven door de malaria. Dit alles heb ik teruggevonden in het werk van de ‘Forminière van 1906 tot 1956‘, waar alles chronologisch en punctueel beschreven is. Maar ja, wij Belgen hebben altijd een minderwaardigheidscomplex gehad, wat anderen doen is altijd beter en wij doen nooit iets goed. Groetjes.
‘t Steentje
***
De boom valt niet van de eerste slag
***
TOCH WEL – POLLEKENS
Proficiat voor die spotprent van Toni Baert. Toni geeft ons een mooi komisch zicht hoe de koninklijke familie zich destijds wellustig in hun ‘pollekens’ of andermans ‘handen’ wreef.
Bart Vergoor
***
Op een gebroken stok is het kwaad leunen
***
MATTHIJS VAN NIEUWKERK
Naast de dagelijkse portie onbeschoftheid in het ultra linkse programma ‘De wereld draait door, toont Matthijs van Nieuwkerk zich ook als een grote lomperik. Hij heeft het voortdurend over ‘Belgen‘ als hij het over Vlaamse auteurs heeft en pocht graag met zijn niet-bestaande kennis van de Franse taal. Niet verwonderlijk dat dergelijk onbekwaam tv-individu de op één na best betaalde rode rakker is van de Vara.
***
Niet schieten is zeker mis
***
OSSI’S
Zo worden de Oost-Duitsers smalend genoemd. Eén der carneval-buutteredners was bijzonder geestig: ‘Naast een homo als minister van Buitenlandse Zaken hebben we een vrouw, een ossi dan nog, als Bundeskanzler. Waarom geen Turk? Hier wonen drie miljoen Turken en die zijn al langer Duitser dan de ossi’s….’
***
In het staartje zit het venijn
***
TE VEEL WERKUREN
Amsterdamse zorgwethouder Marijke Vos is in alle staten. ‘Nu moeten vrouwen in de prostitutie véél te lange shiften draaien. Sommige van hen werken meer dan 100 uren per week. Dit is onverantwoord‘. De pooiers verdedigen zich echter door te zeggen dat het vele werk ontspannend is en meestal liggend gebeurt.Jacob Corneel
***
Die bang is moet schilderen
***
IN UNIFORM BITTE
Parlementsvoorzitter Peumans heeft sinds mensen-heugnis een voorkeur voor uniformen. Daarom zijn repliek op het protest van Filip Dewinter over de aanwezigheid van een gesluierde, dus geüniformeerde moslima in de publieke tribune van het Vlaams parlement. Die voorkeur erfde Peumans van zijn vader.Jacob Corneel

meisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *