943 Ephi – 't Scheldt

943 Ephi

 

En verder overal die vervloekte sneeuw om je heen. Wat gaat door je heen tijdens die lange zit? Die afspraak of die vergadering heb je toch al gemist. Dan sla je misschien aan het rekenen om je de volgende energienota in al zijn verschrikkingen alvast in te beelden. Nee, ik weet precies wat mij te binnen zou schieten: een opiniebijdrage van Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren, uit begin januari, over klimaatdissidenten die de opwarming der aarde bagatelliseren. En in het bijzonder een eigenaardig zinnetje uit dat stuk: ‘klimaatverandering is niet iets om lacherig over te doen als we in Nederland twee weken vorst hebben’.

Begrijpt me goed, ik wil over ernstige zaken helemaal niet lacherig doen. Ik denk zelf dat de huidige opwarming van onze planeet niet ontkend kan worden, ook al wordt de menselijke factor hierin uit strategisch oogpunt wellicht overschat. Maar ik zit nu sinds medio december met die hoge rekening, de sneeuwfiles en al die gesprongen leidingen en lippen opgescheept. Ik ril continu van de kou en droom van de hitte uit 2003.
Hier gaat het niet meer om twee weken vorst waar je lacherig over kan doen maar om een afgrijselijke winter die misschien tot diep in maart gaat duren. Waarop een uiterste koele lente kan gaan volgen en een zomer vol kille depressies.

Ik mor, mopper opnieuw als ik via de autoradio hoor dat de KNMI voor een hele week sneeuwellende waarschuwt en verneem tegelijk dat de PvdA om een verplaatsing van de gemeenteraadsverkiezingen heeft gevraagd. In de toekomst zou je niet meer in maart moeten stemmen maar in mei of juni. Dit omdat nu vrijwilligers in de vrieskou campagne moeten voeren.

Wacht even, is de PvdA nu ook naar het kamp van de klimaatdissidenten gestapt? We hadden toch met onder andere milieuclubjes en weergoeroes afgesproken dat in deze eeuw maart tropisch warm zou worden met veel uit Afrika geëmigreerde schorpioenen en tseetseevliegen?
Je gaat toch niet na een paar vlokken om verplaatsing van die verkiezingen vragen, zou mevrouw Van Tongeren moeten tegenwerpen?
Zelfs Bin Laden staat op de Greenpeace-lijn, maar ja die man is ook nog nooit op enige lacherigheid te betrappen. In een audio-boodschap zei de opperterrorist bezorgd over de opwarming te zijn. Allemaal de schuld van het ongelovige Westen. In mijn ingesneeuwde auto zou ik plots zwaar gaan twijfelen. Mag ik, na veel meer dan twee weekjes vorst?

Ik zou misschien mijn oor naar andere wetenschappers moeten laten hangen die beweren dat we aan de vooravond staan van een nieuwe ijstijd. Ik zou treuren, rillen, denken aan toekomstige verplaatsingen van koningsdag en aan gepeperde energienota’s.
Maar lacherig doen? Nou, nee.

***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *