939 Hoofd – 't Scheldt

939 Hoofd

 

als Les Cahiers de La Semaine verspreid wordt bij zowat alle franskiljons van Vlaanderen. Zijn eigen propagandakanalen – en hij heeft er wel wat te zijner beschikking, gaande van de officiële stadskrant Zot van A tot de al even kritiekloze Gazet van Antwerpen – zouden zijn vele realisaties niet beter kunnen bewieroken dan het daar gebeurt.
In het decembernummer gaan, zoals steeds, verschillende pagina’s over ‘Anvers’. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Maar het wordt bedenkelijk als alles wat er in ‘t Stad gaande is of op stapel staat enkel in superlatieven ter sprake komt. Eerst is er een klein stukje over de ‘campagne pour la collecte correcte des huiles et graisses de friture’. Goed toch, dat de stedelingen tijdig worden ingelicht – en in een taal die ze begrijpen – nopens hun plicht om vlijtig het afval te sorteren.
Alleen zou een alineaatje over het volstrekt in de war lopend gescheiden ophaalbeleid van ‘t Stad er niet bij misstaan hebben.
In bepaalde wijken – u mag raden dewelke – hebben de ophaaldiensten het uitdrukkelijk bevel gekregen van ‘t Schoon Verdiep om ook wat niet correct verpakt is, gewoon mee te nemen en niets achter te laten. Kwestie van het ‘schone’ imago van de metropool niet te schenden, zeker?
Juist ernaast, iets groter: ‘BD, jeux, cd et DVD au De Coninckplein‘. Juist, dat gaat over de nieuwe openbare bibliotheek Permeke aan het beroemde, sorry, beruchte plein, waarvan men zelfs in beleidskringen moet toegeven dat met name het drugsprobleem er volkomen uit de hand loopt.
Maar daar weten ze bij La Semaine niets van. Integendeel, daar heet het dat het bibliotheekproject van de stad de buurt juist mede gerevaloriseerd heeft.
Of de bewoners van de buurt in kwestie dat ook vinden is maar zeer de vraag. Als er een feestje gebouwd wordt voor ‘des invités de marque’ dan is er natuurlijk extra politiebewaking en ziet het er allemaal aardig en keurig uit. En na afloop zijn er vele gelegenheden in de buurt waar men nog wat kan gaan nakaarten, dat is waar. Maar daarom is de buurt nog niet echt opgewaardeerd.

Komen we bij de kwestie van de heraanleg van de kaaien. Ofschoon de plannen duidelijk maken dat ook daar weer flink wat parkeerplaatsen zullen sneuvelen, vindt men bij onze franstalige vrienden geen vleugje kritiek op het project. Heel beaat wordt er aangegeven waar – telkens een heel eind van het centrum verwijderd – er dan toch nog wat publiek geparkeerd zal kunnen worden. En over de prijzen van de parkeertickets, zowel op straat als in garages, evenmin een woord van protest. Misschien heeft de doorsnee lezer van Les Cahiers geen probleem met het afdokken van aanzienlijke sommen parkeergeld, maar dan nog. De lezer heeft begrepen dat dit maar een greep is uit het bonte arsenaal aan voorbeelden dat elk nummer van dit magazine te bieden heeft aan hiellikkerij vanwege de redacteur/trice van dienst bij dit hoogstaand orgaan dat de taal van Molière in onze contreien hoog wil houden.

Waarvoor was het weer dat de kat de kandeleer likte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *