ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 938 Ephi – 't Scheldt

938 Ephi

 

Een beetje dom zijn jullie toch wel geweest, lieve lezers, die gedurende het laatste anderhalf jaar in slaap werden gewiegd door al die euforische berichten, commentaren, reportages, beschouwingen en interviews over de Poldermoskee (PM).
Voor dit enthousiasme heb ik natuurlijk ook een beetje begrip. Willen we niet allemaal in een ideale wereld leven?

Toen bekend werd dat in het Amsterdamse wijk Slotervaart een ‘interetnische’ en ‘liberale’ poldermoskee zou verrijzen met als doel de ‘radicalisering tegen te gaan’, werden de slingers alvast opgehangen. Ja, dat de founding father van de PM niemand anders was dan Mo Cheppih, zelf jarenlang boegbeeld van radicalo’s en fundi’s in Nederland en Mekka, was natuurlijk een beetje vreemd. Maar, verzekerde ons de vos in kwestie, hij had heus zijn haren en zijn streken verloren. Zomaar.
Cheppih begint Poldermoskee als wapen tegen radicalisering’ kopte Trouw. Bovendien stond PvdA-stadsdeelvoorzitter Marcouch voor 1000 procent achter Mo en zijn project. Men vond het ook niet verdacht dat de vrome Marcouch de man is die vindt dat zijn personeel niet altijd de handen hoeft te schudden en dat de boerka op het schoolplein moet kunnen. En ook dat islamlessen op alle scholen fijn zouden zijn, dat een super-stadsdeel voor een ‘bloeiende moslim-gemeenschap’ gecreëerd zou moeten worden of dat salafisten best subsidies kunnen ontvangen.
Hadden zijn PvdA-collega’s uit zijn stadsdeelraad hun opiniestuk maar eerder gepubliceerd, dan hadden we misschien de nuance kunnen snappen. Maar pas later mochten we lezen dat Marcouch‘ ‘grootste angst niet is dat de jongeren radicaliseren, maar dat ze op een dag Allah de rug zullen toekeren’.
Pijlsnel begon het bestuur van de Poldermoskee te draaien. Ja, fijn dat je klompenislam met poldergeld moet financieren, maar in nood bleek de PM in principe ook niet vies van salafistische dinars uit de Golfstaten.

En wat is er efficiënter dan radicale haat-imams in te huren om de schoorsteen lekker halal te laten roken? Zo is de homofobe en antiwesterse prediker Khalid Yasin alleen al dit jaar een keer of vijf bij de PM langs geweest voor lezingen. De vos heeft zijn haar en streken kennelijk teruggevonden.

In Trouw liet PM-voorzitter Yassmine El Ksaihi ons weten dat we de zaak destijds niet goed hebben begrepen. Dat de Poldermoskee een wapen zou zijn tegen radicalisering, berust op ‘een misverstand’. En vanaf de oprichting bezorgde dit misverstand de moskee een ‘imagoprobleem‘: ook haatpredikers zijn welkom in Slotervaart.

Bij moslimse fundi’s als Cheppih, Marcouch en El Ksaihi is de vraag niet of ze jou bij de neus kunnen nemen, maar vooral wanneer. Ze weten dat je maar een paar aardige woorden over homo’s hoeft te zeggen of een donderpreek tegen straatcapuchons hoeft te houden om die naïeve Hollanders, met die onnozele Amsterdamse burgemeester voorop, in slaap te sussen.
Want die simpele zielen zijn te druk bezig met het barricaderen van de voordeur om gekke boze wolf Geert buiten te houden. Genoeg gelegenheid dus voor de Gremlins in soepjurken om via de achterdeur binnen te sluipen.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *