938 Bril – 't Scheldt

938 Bril

Toen Copernicus als eerste beweerde dat de aarde rond de zon draaide kreeg ons mensbeeld een gans andere betekenis. We waren niet meer het centrum van ons universum.

Nu zou een gelijkaardige revolutie kunnen ontketend worden door fysicaprofessor Alexander Vilenkin van de Tufts University in Massachusetts en Andrei Linde van de Stanford University.
Beide geleerden hebben berekend dat de kracht die vrijkwam bij de Oerknal (Big Bang) 14 miljard jaar geleden zoveel energie losliet dat er meer uit resulteerde dan ons universum alleen. Ze vergelijken de energie die loskwam met zeepbellen aan het wateroppervlak. Niet alleen ons universum werd geschapen ook andere. De oerknal schiep een multiversum: uit elke zeepbel een universum. Vele universums ontstonden parallel met het onze. Elk heeft zijn eigen oerknal en trek je die redenering door bestaan er dus talrijke universums met eventueel eigen levensvormen. Met de kans dat ergens anders ook nog mensen als dubbelgangers van onszelf in een ander universum leven.

Het geeft je wat te denken bij de start van dit nieuwe decennium. Het kan een troost zijn voor sommigen dat geliefden die reeds jaren overleden zijn misschien ergens anders toch nog voortleven. Een soort universele hemel als het ware. Nu ja hemel… als onze wereld ergens in een parallel universum het even slecht doet als wij dan is het woord hemel niet van toepassing.

Wat er ook van waar mag wezen… deze theorie stelt me eindelijk in staat om mijn lievelingswoord te gebruiken. Een woord dat ik zelden of nooit kon gebruiken maar dat ik in mijn jeugd koesterde omdat het zo fris en ongedwongen klinkt. Wij hebben dus ons eigen universum parallel met véle andere. Dus wij leven in ons eigen ‘parallellepipedum‘.
Klinkt toch mooi… is het niet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *