937 Ephi – 't Scheldt

937 Ephi

 

De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) vindt dat er bij deze regering wel wat meer ‘liefde‘ voor de stad zou mogen doorklinken. Helaas voorziet hij dat op het gebied van woningbehoefte straks weer voor een ‘huisje-, boompje-, beestjelocatie achter Amersfoort of Harderwijk’ zal worden gekozen.
Vrij vertaald uit de mond van deze ras-Amsterdammer: de woonbonus is weer voor de saaie boerenpummels uit de provincie die geen idee hebben hoe spannend het leven in de grote stad kan zijn.
Nee, de grote stad is heus geen ‘poel van ellende’, zegt Maarten (in de Volkskrant). Je kunt hooguit op het Leidse plein door taximaffiosi worden afgeranseld, in de Bijlmer kogels horen vliegen of als afgetuigde vrouw of homo in het grachtenwater springen om het volume van je zwellingen te beperken.
Ik snap de wethouder wel. Ook ik probeer stelselmatig mijn gasten van de geneugten van de grote stad te overtuigen terwijl buiten de sirenes van ambulances en politieauto’s loeien. Maar ik doe dit meestal op een ingetogen manier en niet met de grootstedelijke arrogantie van een besturende metroseksueel van GroenLinks.
Volgens Van Poelgeest is de echte ellende te wijten aan het feit dat Nederland met ‘een plattelandskabinet’ is opgezadeld. Luister naar het refo-accent van de Zeeuw Balkenende en zijn kompaan Rouvoet (zoon van een groenteboer!) en je snapt direct wat de verlichte metroseksueel bedoelt.
Zijn klaagzang lijkt verdacht veel op het discriminerende gebrul – ‘Boeren! Boeren!’ – van zijn grootstedelijke hooligans wanneer een ploeg uit de rest van Nederland zich in de Arena waagt.

Staand op de rand van de verzakte afgrond aan de Vijzelgracht die hij heeft helpen ontstaan, is Van Poelgeest ervan overtuigd dat een regering zonder CDA het beste voor de stad zou zijn’. ‘Het CDA staat voor behoudzucht. Een weinig internationale blik, angst voor migratie. Een dergelijk gevoel van we trekken ons terug achter de dijken zie je bij de SP en PVV ook’. (Zoals bekend hebben die twee partijen hun politieke zetel in Oss en Venlo).

Je hoeft je overigens niet per se achter een Zeeuwse coupure terug te trekken om door ‘angst voor migratie’ te worden geplaagd. Als je tal van onderzoeken en rapporten leest, constateer je dat de grootste segregatie op etnische grond vooral in Amsterdam plaatsvindt. De stad waar feitelijke apartheid heerst in de vorm van een botsing der beschavingen tussen fort grachtengordel of Oud-Zuid en Bos en Lommer, Overtoomse Veld of de Bijlmer.

De boeren uit de rest van Nederland zijn niet gek, maar slim en weten ook dat de armoe in Amsterdam 74 000 huishoudens keihard treft. Al met al voldoende om de hoofdstad de nationale ranglijst van de criminaliteit te laten aanvoeren met niet minder dan 170 misdrijven per 1000 inwoners.

Kun je het dan heel wat Amsterdammers kwalijk nemen dat ze zich in suburban expats transformeren richting Amersfoort of Harderwijk?
Je hebt heus geen ‘plattelandskabinet’ nodig om je dan achter de dijken terug te trekken zodat je met z’n 3,5 miljoen ongestoord naar ‘Boer zoekt vrouw kunt kijken.

***

 

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

leugens

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *