936 HBvL – 't Scheldt

936 HBvL

… dat de vorst persoonlijk met de familie een kaartje geschreven heeft. Het kan ook niet anders sinds Tony Baert zich hoogstpersoonlijk barones mag noemen. Met titel en al siert ze pagina drie.

Eénieder weet dat dit in een krant een prominente plaats is. Och, dit beetje extra roem is haar gegund. Nu Philippe Lebeau met pensioen is moet toch iemand de saccoche van de koningin vasthouden.

Maar waar is de koning met zijn familie gebleven? Och pardon, glad overgekeken! Zij staan in een hoekje op de linkerpagina. De hele familie staat te pronken op het bordes van het paleis. Met een gedateerde foto, want onze prinsen en prinsesjes zijn ondertussen toch weer wat gegroeid. En prins Laurent ontbreekt. Nu ja, misschien heeft die mens niets met Het Belang van Limburg. Als het nu eens de Woef van Limburg was.

De brief van het paleis wordt er bij afgedrukt. Niet van de koning, niet van de Hofmaarschalk, niet van het Hoofd van het Militaire Huis, wel van de persadviseur van het koninklijk paleis.
Die brave man bevestigt niet meer of niet minder dan dat het belangske inderdaad in de leeszaal ligt en dat er ook nog in gelezen wordt ook. Of de koning de krant leest, wordt in het midden gelaten. Maar dat zal de persadviseur wel in zijn plaats doen. Zeker als er in Opgrimbie voor de verandering nog eens een bouwovertreding wordt vastgesteld.

Het doet ons denken aan een reportage op BBC waar een paar adellijke dames van vergevorderde leeftijd zich amuseren met het beantwoorden van brieven aan de koningin. ‘De koningin was blij te lezen dat je…
De brief van de persadviseur mag je in dezelfde categorie klasseren. De brief die de kinderen de voorbije weken als antwoord kregen van sinterklaas horen ook tot die categorie.
Dat men die mens vergeten is op de Herckenrodesingel! Om aan te tonen hoe belangrijk de krant in het leven van de Limburgers is, worden dan ook 130 mensen aan het woord gelaten.

Het koninklijk saluut hebben we gehad, de barones ook, dus kijken we uit naar de rest van de Limburgers. Onze premier is dan een West-Vlaming, maar het is een belangrijk mens. Dus hij mag ook zijn zegje doen. Warempel vind hij de krant een goede zaak voor de Limburgers. Waarvan akte.

Om aan de 130 te komen mag God en klein pierke opdraven. Hier een daar ook een gewijd of geprofest hoofd, het immers een katholieke krant. Zangers, kleermakers, verpleegsters, je kan het zo gek niet bedenken.
Ook Jan Peumans mag zijn zeg doen. En hij wordt opgevoerd als Kamervoorzitter. Volgens ons is die andere Limburger, Dewael voorzitter van de Kamer. En is Peumans voorzitter van het Vlaams Parlement.
Och, tegenwoordig zijn dit soort jobs voor de stagiaires op de krant. En iedereen in de sector weet dat je al blij mag zijn dat ze zonder fouten kunnen schrijven. De finesses van de staatshervorming zal hen wel helemaal ontgaan zijn.

Onlangs vroeg zo een stagiaire me in de wandelgangen wat de Navo nu eigenlijk was. Dat zal Vlaams nationalist Peumans wel worst wezen. Maar bij het lezen van de krant zal hij wel eens goed gevloekt hebben. Dewael allicht ook. Hem hebben we nog niet kunnen terugvinden tussen de 130 belangrijke persoonlijkheden.
Maar misschien mag hij wel de volgende keer. Als de krant opent met de felicitatiebrief van de kuisvrouw van Europees President Van Rompuy.
Die zal allicht graag getuigen dat de krant nuttige diensten bewezen heeft op het kleinste kamertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *