935 Boer – 't Scheldt

935 Boer

Op Texel woont Kees de Jager, astronoom en wereldvermaard deskundige op het gebied van zonne-explosies. Zo’n mensen vertrouw ik veel meer dan publiekstrekkers à la Al Gore, die bij gebrek aan politieke inhoud de milieutour optrok omdat dit populair is bij de media. Kees stelde vast dat er op dit moment verontrustend weinig explosies op de zon zijn. Normaal heeft de zon elke 11 jaar een piek en een dal in het aantal explosies.

Omdat er in 2006-07 een dal was zou een piek moeten volgen rond 2011-12. In plaats daarvan daalt het aantal explosies. ‘Op een kleine explosie na, enkele weken geleden, schijnt de zon zo dood te zijn als een pier‘, zei Kees.

Volgens hem was de kleine ijstijd in de middeleeuwen een gevolg van verminderde explosies. Met kleine ijstijd wordt de relatief koude periode bedoeld van de 15de tot en met de 19de eeuw. Kees vreest voor een gelijkaardig scenario nu. Maar… in Kopenhagen zijn ze volop bezig de aarde te beschermen tegen opwarming, door een bijeenkomst te organiseren waarvan iedereen weet dat die geen schijn van kans heeft om te slagen.
Mijn simpel boerenverstand doet me besluiten dat de opwarming die wij volgens de ‘Groene jongens’ veroorzaken wellicht een perfect tegengewicht kan zijn om het ‘koude-effect’ door verminderde zonne-explosies op te vangen.

Als die zonne-explosies wegblijven kan het goed zijn dat we binnenkort moeten gaan betalen om méér CO2 uit te stoten om onze moeder aarde ‘warm‘ te houden. In mijn schuur staat nog een ‘goede oude vervuilende’ tractor. Wat die uitstoot is pekzwart roet. Ik ga hem alleszins bijhouden want als wij de aarde terug moeten opwarmen ben ik bereid elke dag enkele kilometertjes rond te rijden, CO2 uitstotend.

En als hij wil mag Jos Geysels achter het stuur komen zitten en het vehikel besturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *