934 RR – 't Scheldt

934 RR

Zodanig zelfs dat er géén werkloosheid meer was. Maar stilaan werd de toon bitter en harder. Want in feite werd Nederland leeg geplunderd wat betreft werkmensen en grondstoffen.

In aflevering 5 werd dan het ‘Jodenprobleem‘ besproken. Ik herinner me nog dat ik als kind het ‘Dagboek van Anne Frank‘ heb gelezen. Voor mij waren die helpende Amsterdamse Nederlanders helden die op gevaar van eigen leven de familie Frank tegen de moordende bezetter wilde beschermen.
Een beeld dat ik eigenlijk een beetje veralgemeende. Maar de realiteit was toch anders. Nederlandse ambtenaren hielpen hier volmondig mee, zelfs ook Joodse ambtenaren, met als resultaat dat in Nederland 75-80 % van alle Joden werden gedeporteerd. Veruit het hoogste cijfer van alle bezette landen. En… de deportatiecamions met Joden waren de straat nog niet uit of hun huis werd volledig leeggeplunderd door buren en hun omgeving.

In datzelfde Amsterdam van Anne Frank hebben slechts een handjevol Joden van de 80 000 die er toen leefden de oorlog overleefd. De uitzending is soms wel hard maar toch objectief. Ik kan iedereen aanbevelen deze reeks te bekijken. Goed en vlot gepresenteerd en men gaat geen enkel onderwerp uit de weg.
Wie wil kan online elke aflevering bekijken: http://deoorlog.nps.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *