934 Ephi – 't Scheldt

934 Ephi

Nooit gedacht dat een op het eerste gezicht vrolijk kinderfeest in de loop der jaren in een perverse happening kon muteren.

Bij de Ephi‘s is de beslissing nu onherroepelijk: dit jaar geen sinterklaasviering. Natuurlijk was er in de afgelopen periode substantiële progressie geboekt als het gaat om het bewuste feest van zijn discriminatoire karakter te ontdoen.
Zo zijn de zwarte hulpjes gelukkig van kleur verschoten. Steeds vaker zien we die Pietjes een aangename kobaltblauwe of robijnrode tint aannemen. De Sint zelf, dankzij de jongens en meisjes van Oxfam Novib, is nu smaragdgroen en treedt op in dure radiospotjes met zijn vertrouwde assistent Dolf Jansen.
De boodschap van het duo is alarmerend: eet geen chocoladeletters meer die niet van duurzame cacao zijn gemaakt. Daarvan zijn er niet minder dan 19 miljoen in Nederland, wat 85 % van het totaal betekent.
Het is dus iedereen aangeraden om dit jaar de chocoladebroekriem aan te halen.
Helaas heeft ook de groene sint van Oxfam Novib geen oog gehad voor de diversiteit die onze samenleving kenmerkt. Hoe groen ook, zijn mijter wordt toch nog steeds door een enorm en provocerend kruis versierd, wat deze Sint verre van ‘geloofsneutraal‘ maakt.
Het christelijke kruis werkt afstotend voor honderdduizenden moslimkinderen en ouders die aan dit ornament een bitter gevoel van uitsluiting overhouden.
In bijvoorbeeld Amsterdam en Antwerpen is het kruisteken gelukkig niet meer zichtbaar op de mijter en tabberd van de mythische bisschop. Kamervragen hierover zijn door twee CDA-kamerleden gesteld die kennelijk moeite hebben om met hun tijd mee te gaan.
De neutrale mijter is overigens maar een eerste stap want ook kruisloos blijft dit bisschoppelijke hoofddeksel zware associaties roepen met het christendom. Ongetwijfeld zullen er in de nabije toekomst nieuwe actiegroepen ontstaan die voor een Sint met bloot hoofd of met alternatieve honkbalpet zullen ageren.
Niet alleen het aanzien van de Goedheiligman en zijn hulpjes is problematisch. In welingelichte kringen wordt al gespeculeerd over de mogelijke afschaffing in de toekomst van de Sinterklaassurprises.
Het is een publiek geheim dat om al die knutselobjecten te vervaardigen duizenden liters lijm nodig zijn. Jammer genoeg wordt er nog steeds foute lijm gebruikt.
Dat wil zeggen dierlijke lijm die uit dierlijk gelatine bestaat. Deze gelatine bestaat uit colloïdale eiwitten die wordt verkregen door het langdurig koken van dierlijk bindweefsel als pezen, hoeven, huiden enz.Ook de sinterklaasgedichten kunnen eigenlijk de toets der kritiek niet meer doorstaan. Om de gedichtjes neer te kunnen pennen wordt jaarlijks een ware bomengenocide gepleegd. Daarbij komt dat de inkt waarmee teksten worden geschreven voor een aanzienlijk deel uit lijnolie bestaat. Het probleem is alleen dat lijnolie ook gebruikt wordt voor de conservering van visnetten. Hiertoe moet de lijnolie zelfs dubbel gekookt worden.
Er is dan geen andere conclusie mogelijk dan dat de schrijver van een gedicht niet alleen medeschuldig is aan ontbossing maar ook aan overbevissing en, erger, aantasting van het welzijn van vissen.
Daarom ook zou ieder Nederlands gezin zich twee keer moeten bedenken alvorens het perverse Sinterklaasfeest dit jaar te vieren.
***Wij danken Sylvain Ephimenco en het dagblad Trouw voor de toelating tot overname van deze column eerder in Trouw verschenen.

 

PRENT HANSHA

sint

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *