933 Ephi – 't Scheldt

933 Ephi

Er is niets verkeerds aan om van mening te veranderen. Ook al wijkt je nieuwe standpunt radicaal af van het oude. Wel moet je het lef hebben om je dwalingen volmondig te erkennen, een ongeschreven regel die niet altijd door iedereen wordt toegepast.

Andere inzichten krijg je meestal door ideologische ballast ‘af te slingeren‘ of door persoonlijke ervaringen. Welnu, dit lijkt plots het geval te zijn in Belgische linkse kringen als het gaat om integratie. Momenteel woedt er een discussie in Vlaanderen over het straatterrorisme, het racisme en seksisme van moslims (ook wel ‘nieuwe Belgen’ genoemd) die tal van Brusselse gemeenten in no-go-areas voor ongelovigen (ook wel ‘vuile Belgen’ genoemd) hebben veranderd.
Het begon vorige week met een opiniebijdrage van het Vlaamse Kamerlid voor de Groenen Luckas Vander Taelen in de kwaliteitskrant De Standaard. Daarin vertelde hij aan welke terreur hij wordt onderworpen in zijn buurt bij de Brusselse Zuidstation.
Bespuugd, bedreigd of geïntimideerd door hoofdzakelijk Marokkanen, het linkse Kamerlid lijkt van zijn geloof gevallen: ‘Waarom durven wij niet opkomen voor wat eigenlijk essentieel is: respect voor de wetten en de waarden van het land waarin wij leven? Het is de verdienste van links geweest om meer aandacht te vragen voor discriminatie en sociale achterstand. Het probleem ligt jammer genoeg dieper: we zijn bang geweest om onze waarden op te dringen aan allochtonen’.

Het liep onmiddellijk storm bij De Standaard.

Tussen de honderden reacties en getuigenissen was er bijvoorbeeld die van journaliste Karen van Godtsenhoven, die uit idealisme in dezelfde moslimbuurt was gaan wonen. Nu is haar leven een hel: ‘Ik ken wel honderd synoniemen voor het woord hoer in verschillende talen. Onze avondlijke avonturen bestaan er soms in ons eigen huis binnen te dringen om het dan van binnenuit te barricaderen na een zoveelste handtassendiefstal. Als kinderen van de Europese hoofdstad voelen wij ons aan ons lot overgelaten in vijandig gebied’.
Als Karen op straat loopt, probeert ze zo goed als het kan te verbergen dat ze blond is. In cafés hoef je niet binnen te stappen want als vrouw word je niet bediend. Deze coming out van linkse mensen werd maandag in La Libre Belgique door Jan de Troyer, directeur van de multiculturele TV Brussel, toegejuicht: ‘Deze getuigenissen van progressieve mensen laten zien hoe urgent het is om respect voor de Europese waarden te eisen’.
Ja, want als ‘progressieve mensen’ die jarenlang andersdenkenden demoniseerden, plots ontwaken, dan moet de toestand wel nijpend zijn.

Vorig jaar nog in de Volkskrant, nam oud parlementariër voor GroenLinks Evelien Tonkens het op voor de boerka: ‘En de boerka? Wat nou de boerka? Vanwaar toch die obsessieve collectieve bemoeizucht met de vrouwelijke garderobe?’
Maar gisteren in dezelfde krant steunde ze de regering die de komst van importbruiden wil bemoeilijken. Daarbij noemde ze de bijdrage van haar partijgenote en Eerste Kamerlid Tineke Strik die eergisteren in Trouw het recht ‘op vrije huwelijkskeuze’ verdedigde ‘kwetsend‘ en ‘wereldvreemd’.

Niet alleen in België is links in de war, want na Femke en Evelien lijkt men bij GroenLinks het wereldkampioenschap afslingeren te gaan winnen.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *