932 Ephi – 't Scheldt

932 Ephi

‘Terug in mijn peeskamer trof ik Saban aan, met een knuppel in zijn hand’. Prostituee Donata herinnerde zich gisteren in Trouw hoe Saban B. haar ooit in haar peeskamer opwachtte. Ze zag hoe de vrouwenhandelaar een knuppel met een stalen kop in zijn hand hield: ‘Voor ik het doorhad, knuppelde hij me kapot. Mijn gezicht bloedde en ik wist niet wat ik had misdaan’.

Er zijn nog veel meer prostituees die door Saban B. verschrikkelijk zijn mishandeld en nu in doodsangst moeten leven. Want zoals iedereen weet, is de uiterst gewelddadige B. door een blunder van Justitie voortvluchtig. Je moet wel een stalen hart hebben om geen medelijden voor deze vrouwen te voelen.

Ik vermoed dat bij Gerard Spong dit sentiment geen rol speelt. Ik verdenk zelfs de pleitbezorger van B. ervan over een stalen hart te beschikken, maar dan wel van het soort dat de kop van Saban B.‘s knuppel sierde. Onlangs zag ik de advocaat iemand op tv berispen die zijn cliënt ‘crimineel’ had genoemd. ‘Nee‘, zei Spong, ‘dat mag je niet doen zolang het hoger beroep niet heeft plaatsgevonden’.

Wat is in moreel opzicht de waarde van een hoger beroep van iemand die zich aan de rechtsgang heeft onttrokken? Iemand die zijn straf en rechters is ontvlucht? Is het ook niet verbazingwekkend dat een advocaat zich in alle bedenkelijke plooien vouwt om een voortvluchtige crimineel ten dienste te zijn? Vorige week dreigde Spong kranten die een huwelijksfoto van Saban B. publiceerden met het indienen van schadeclaims. ‘Net als ieder ander in dit land, heeft mijn cliënt recht op een privéleven’, verklaarde Spong staalhard. Net als de in doodsangst levende slachtoffers van B.?

Spong handelde in de fotozaak in opdracht van B. Het veelvuldig publiceren van deze foto zou de duur van zijn vlucht in de illegaliteit wel eens kunnen bekorten. Hoogstwaarschijnlijk is Spong in contact met de voortvluchtige crimineel. Het is zelfs niet ondenkbaar dat Spong min of meer weet waar Saban zich schuilhoudt.

In een land waar in het verleden journalisten en fotografen die hun bronnen niet wilde prijsgeven door justitie in gijzeling werden genomen, mag Spong contacten onderhouden met en diensten aanbieden aan een gevaarlijke voortvluchtige vrouwenhandelaar.

Anders dan cartoonist Nekschot zal hij niet van zijn bed worden gelicht. Ervan uitgaande dat hij niet pro deo werkt, kan Spong zijn uurtarief van 400 euro aan Saban B. blijven factureren. Misschien weet hij al een adres. Donata verdiende (vanaf) 25 euro per klant, geld dat ze aan Saban moest overhandigen. Vraag: ervan uitgaande dat Saban geen andere inkomsten had dan zijn pooierwerk, hoeveel klanten moesten door afgeranselde prostituees afgewerkt worden om een peperdure advocaat te betalen?

En hoe smaakt dit bloedgeld als je in een chic restaurant ermee afrekent?
Nu wil het toeval dat Spong namens andere personen (studenten, moslims en cabaretier) aangifte wegens haatzaaien heeft gedaan tegen volksvertegenwoordiger Wilders.
Deze zaak is nogal dubieus. Maar als ik in de schoenen van die personen stond en mijn geloofwaardigheid wilde behouden, zou ik snel bij een andere advocaat aankloppen. Een kwestie van ethiek.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *