930 Ephi – 't Scheldt

930 Ephi

‘Je bent pas echt vrij als je in waarheid leeft. Met de waarheid kun je geen compromis sluiten, want dan wordt je leven een leugen’.
Alleen al die twee zinnen in Trouw van gisteren, uit de mond van essayist Rob Riemen opgetekend, waren de moeite waard om de krant te lezen.

Wie compromisloos met de waarheid wil omgaan, weet hoe moeilijk, maar ook hoe mooi deze houding kan zijn. Je voelt je weliswaar vrij en leeft misschien niet in een leugen, maar dreigt ook in eenzaamheid te sterven. Buitengesloten en onbegrepen.
Maar waarheid kan ook subjectief zijn. Zeker wanneer je als essayist, of zelfs columnist, met opinies bezig bent. Wie dan zijn eigen waarheid compromisloos predikt, kan op den duur door anderen als niets anders dan de spin in een web van eigen leugens worden gezien.

Rob Riemen moet een wijze man zijn, gezien het succes van zijn laatste essaybundel ‘Adel van de geest. Een vergeten ideaal‘. Het boek is nu al in tal van landen vertaald en wordt door gerenommeerde intellectuelen als ‘een wonder‘ bestempeld.
Ik heb het boek niet gelezen, maar wel een aantal interviews met de auteur. Daarin geeft hij blijk van zijn compromisloosheid met de waarheid die onmiskenbaar zijn eigen waarheid moet zijn. Ook proef je in zijn standvastigheid wat hij met zijn moto ‘kies voor passie!’ bedoelt. Ook ik heb heel vaak voor passie gekozen, maar daarbij ook gemerkt hoe verblind je kunt worden als je te gepassioneerd door het leven wandelt.

Ik deel bijvoorbeeld met Riemen samen een diepe argwaan voor de wilde opkomst van Geert Wilders. Ook al vind ik niet dat deze zich alleen met ressentiment en onvrede voedt, maar ook op een legitieme verontrusting stoelt.
Zou de essayist mij dit verschijnsel kunnen helpen begrijpen? In een interview in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag noemt Riemen de PVV-leider ‘een fascist’. Interessant. Maar als hem wordt gevraagd om zijn bewering nader te duiden begint hij, gepassioneerd en compromisloos, wild om zich heen te slaan: ‘Hij leidt geen democratische partij, maar een beweging zoals Mussolini en Hitler dat ook hebben gedaan’.

Volgens Riemen hoeven we niet te wachten op de schetsen van ‘de concentratiekampen die hij voor moslims op het oog heeft’ om Wilders een fascist als Hitler te noemen.
En wanneer de interviewer opmerkt dat Wilders zich op Europese waarden beroept, antwoordt Riemen: ‘Dat deed Hitler ook’. (gelijkheid tussen man en vrouw, homorechten?) De auteur is er zelfs van overtuigd dat de PVV-leider propagandatechnieken van de nazi’s moet hebben bestudeerd: ‘Het enige wat Wilders doet is provoceren. Het is een strategie die hij heeft overgenomen van Goebbels, de propagandaminister van Hitler’.

Dit wordt mij te veel. Als Riemen daadwerkelijk denkt dat Wilders een Goebbels en Hitler ineen is, dan moet hij onomwonden en publiekelijk voor zijn uitschakeling pleiten. Zolang dat de gepassioneerde essayist dit niet bepleit, ga ik ervan uit dat hij niets anders doet dan compromissen sluiten met de waarheid. Zijn eigen waarheid die zijn leven in een modieuze leugen dreigt te veranderen.

 

Onze dank aan Sylvain Ephimenco

en de krant Trouw

voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *