929 Ephi – 't Scheldt

929 Ephi

We gaan over vlees niet drammen’, beloofde de hoofdredacteur van deze krant ons in zijn wekelijkse brief. Nee, Trouw is geen krant van drammerige vegetariërs die hun eetgewoontes aan vleesetende lezers proberen op te dringen. De opluchting duurde maar kort, hooguit zo lang als nodig is om een verrukkelijke lamsstoofpot voor het weekeinde te bereiden en die samen met mijn geliefde huiscarnivoor op te eten.

Want bij de eerstvolgende verschijningsdag werd de drammerigheid van Trouw naar een nieuwe hoogte gestuwd. Dit keer geen vegetarische propaganda op de Podiumpagina, geen antivleescommentaar op pagina 2, maar een vermaning van een religieuze vegetariër op de voorpagina.

‘Wereld kan niet langer zonder vleestaks en vega-dag’,
pepert Rajendra Pachauri ons in per telefoon vanuit de Verenigde Staten.
De Indiase Pachauri is niet alleen voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, maar ook een overtuigde hindoeïst en dus principieel vegetariër.
Hoewel ook ik, gematigd vleeseter, van mening ben dat overproductie en -consumptie van vlees slecht is voor mens en milieu, begin ik steeds meer een diepe aversie te koesteren tegen drammerige vegetariërs die aan mijn levensstijl willen sleutelen.
Ooit een drammerige carnivoor meegemaakt die vegetariërs eens per week wil verplichten vlees te eten? Maar er is meer en daar hoor je Pachauri niet over. Zijn land, India, is juist een van de grootste vervuilers ter wereld als het om methaangas gaat. Methaangas wordt voornamelijk geproduceerd door winderigheid van koeien. Maar koeien zijn in India heilig en worden amper gegeten. Wel zorgen ze voor ontregeling van het openbare leven en in het bijzonder het verkeer. De 283 miljoen (!) onaantastbare Indiase runderen vormen met de rest van de nationale veestapel een enorme belasting voor het milieu en dragen aanzienlijk bij aan de klimaatverandering.

Onlangs werd door het Space Applications Centre in Ahmedabad gesteld dat deze belasting groter is dan die van het Indiase autoverkeer, dat toch niet een van de schoonste is. Jaarlijks is dit 11,75 miljoen ton methaan. Maar ook al zouden de Indiërs al hun heilige koeien afmaken en alle vleeseters in de wereld op sojakuur worden gezet, dan nog zou onze ideale vegetarische wereld gedoemd zijn vroeg of laat te vergaan.

Door de overbevolking, waarover Pachauri met geen woord rept. Volgens het ergste scenario zal al in 2050 de wereldbevolking zijn verdubbeld. Probeer dan op de weliswaar vleesvrije maar uitgeputte aardbol genoeg brandnetels te oogsten om aan je dagelijks kommetje soep te komen.
Het gekke is dat overbevolking vooral te wijten is aan (arme) landen waar weinig vlees wordt gegeten. In het overwegend vegetarische India is in een eeuw tijd de bevolking meer dan verviervoudigd: van 250 miljoen begin 20ste eeuw naar bijna 1,2 miljard nu. Ik gun Pachauri, mevrouw Thieme en Trouw hun drammerigheid.

Maar laat mijn krant ook drammerig worden over overbevolking en over dit taboe veelvuldig publiceren. Dan pas zal ik me sterk maken voor een vleesbelasting. Maar wel gecombineerd met een universele belasting op een tweede kind en het wereldwijd afschaffen van de kinderbijslag na de eerstgeborene.
***
Wij danken Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *