929 Bril – 't Scheldt

929 Bril

Nederlanders hebben een boekje geschreven met als titel: ‘Kipsignalen‘. Uiteraard, zal u zeggen, want dat behoort misschien tot het meest begrijpelijke dat onze Noorderburen kunnen verstaan.

Het is volgens hen een wetenschappelijk werk dat bewijst dat kippen met elkaar kakelen als onderdeel van een gesprek. Volgens die ‘geleerden‘ kakelen de kippen enkel als ze daarvoor een reden hebben en je kan zelfs weten welke reden als je héél goed luistert.
Zij hebben ‘ontdekt‘ dat er minstens 30 verschillende manieren zijn waarop de kippen kakelen. Zachtjes kakelen doen de kippen als er gevaar is. Luid kakelen betekent dat er een ei op komst is. Als ze allemaal hard beginnen te kakelen dan schort er iets met de aanvoer van voeding of water. Zo kan je ook de gezondheid van je kiekens nagaan. Je houdt uw kip dicht bij uw oor… en als ze dan piept, is ze waarschijnlijk ziek.

Ik heb het uiteraard geprobeerd… tevergeefs
Mijn kippen kakelen onverstaanbaar, zelfs dicht tegen mijn oor.
Ik heb ze verleden jaar ingevoerd uit Duitsland, Beieren meer precies. En daar spreken ze een dialect dat voor mij onverstaanbaar is. Daarom dus…

Uit goede bron (wij hebben geen andere bronnen) vernamen wij dat er zeker nog een vervolg op die enorm gewaardeerde kipstudie komt. Ze gaan nu het loeien van de koeien en het knorren van de varkens bestuderen enz…
En als ze daaruit zijn, gaan ze een vertaalboek maken zodat varkens met kippen kunnen keuvelen en koetjes met kalveren, geiten en de ganse reutemeteut.

Er zijn van die momenten dat ik blij ben dat er een grens tussen Vlaanderen en Olland loopt.
Dit is zulk een moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *