927 Ephi – 't Scheldt

927 Ephi

 

Silvio Berlusconi wordt buiten Italië als het absolute kwaad voorgesteld, maar in eigen land wordt hij door een meerderheid van de bevolking op handen gedragen. Zijn grofheid, zijn seksuele escapades en al die corruptiezaken die hem aan de broek hangen wegen voor veel Italianen minder zwaar dan wat hij hen tot nu toe heeft geschonken: een relatieve stabiliteit in een land waar chaos regel is.
Ondanks de laatste ontwikkelingen, schandalen en affaires die Berlusconi nu lijken te vloeren, zou zijn rechtse coalitie vandaag een nog grotere overwinning boeken dan bij de laatste verkiezingen. Het mechanisme verandert niet: hoe harder Berlusconi wordt aangevallen, hoe groter de steun van een meerderheid van de bevolking. De man wordt als een afschrikwekkende potentaat afgeschilderd maar feitelijk is er geen regeringsleider die in eigen land zo hard door politieke tegenstanders, een deel van de pers en de magistratuur wordt aangepakt. Zeker, Berlusconi bezit een media-imperium waarbinnen hij wordt verafgood. Maar daarbuiten wordt er naar hartenlust op hem geschoten en daarom is het een gotspe om te beweren dat in Italië de persvrijheid aan banden wordt gelegd. Bij dagbladen kan hij alleen op de steun van zijn krant Il Giornale (oplage 280 000 stuks) rekenen.
Maar alleen al La Repubblica, die sinds maanden een hatelijke campagne tegen hem voert, heeft een oplage van 650 000. Deze linkse krant is in handen van zijn aartsrivaal Carlo de Benedetti, een ondernemer die in het verleden voor fraude (bij de bank Ambrosiano) zwaar werd veroordeeld. Is Berlusconi onaantastbaar en staat hij boven de wet? Het werk van de rechters die sinds twintig jaar achter hem aan zitten en deze week zijn immuniteit aan flarden hebben geschoten, bewijst het tegendeel. Ook het feit dat deze week zijn bedrijf Finivest werd veroordeeld tot een schadevergoeding aan een concurrent van 750 miljoen euro (!), laat hierover geen twijfel bestaan.
De concurrent is Carlo de Benedetti, dezelfde man die via La Repubblica campagne tegen hem voert.
Ik zou voorzichtig zijn alvorens met zware morele oordelen te komen als het om Italië gaat. Toch eisen Nederlandse kranten bijna op hoge poten van de EU-partners dat ze Berlusconi isoleren en desnoods Italië uit de EU schoppen.Ga eerst in eigen huis orde op zaken stellen, zou ik zeggen.Denk bijvoorbeeld aan die ene familie die al jaren op overheidssubsidies rijkelijk parasiteert, op kosten van de belastingbetaler luxe villa’s in arme landen aanschaft en als enige in dit door crisis getroffen land geen ene cent belasting betaalt. Geen belasting?
Daar kan Berlusconi alleen maar van dromen.
***

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *