926 Dia – 't Scheldt

926 Dia

Waarde vriend, beste Bert,

Toen ik in het vak kwam in de ‘gouden’ jaren zestig, waren wij met 30 000 diamantbewerkers. Nu nog amper 1 000, dus 29 000 banen zijn gesneuveld. Dat is wel iets meer dan het banenverlies bij Renault en Opel tezamen. Die brachten het land wel in beroering.
Toen hadden wij 7 vakscholen, nu nog maar één. Met de diamanthandel gaan wij langzaam maar zeker dezelfde weg op. De overheid heeft de sector al lang opgegeven, men tracht nu nog de laatste citroenen uit te persen. Vóór en na de oorlog hadden wij politiekers en burgemeesters die aan de diamantnijverheid en handel hun volledige steun gaven, met boegbeeld Camille Huysmans, maar ook Bob Cools, Lode Craeybeckx en anderen. Heden laat het steentje de politiekers koud: ik hou niet van ‘A’ is nu de slogan naar de sector!

Wat heeft de sector niet als ellende meegemaakt. Dit is zo’n democratisch land waar o.a. een onschuldige diamanthandelaar nog erger als een hond sterft voor iets waar hij niets mee te maken had. ‘Sorry het was een kleine vergissing’. (Herinner u het ‘incident‘ met dodelijk slachtoffer).
Dergelijke feiten hebben enerzijds op wereldvlak een zware klap gegeven aan de credibiliteit van Antwerpen en hebben anderzijds een impuls gegeven aan de nieuw opkomende centra.
Niettegenstaande dat de sector in 2007, volgens een studie van de KULeuven van oktober 2008, een positieve balans toonde van 1,6 miljard euro op het globale exportoverschot van 2,3 miljard voor gans België! De diamantsector stond op de eerste plaats van de Belgische exporten naar India, Israël, Hongkong, de Emiraten, Singapore en Thailand. De diamantsector staat nu bij de top 3 van de export naar Japan, Verenigde Staten en Canada. Met een omzet van 17 miljard euro is dit de hoogste omzet van Antwerpen, gevolgd door de Chemie. Nog steeds volgens KULeuven geeft de diamanthandel rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan 34 000 mensen.Amsterdam heeft deze teloorgang ook meegemaakt, wel in kleinere mate. Daar is sinds de jaren 60-70 geen nijverheid of groothandel meer. Er zijn maar enkele juweliers die juwelen verkopen aan toeristen onder de naam ‘Amsterdam diamantstad’, met een slijper in de etalage (zoals in de ZOO, ‘Verboden te voederen’). In Antwerpen komen er ook meer en meer juweliers zich vestigen rond het diamantkwartier.Het diamantvak ging sinds eeuwen over van vader op zoon. Nu zegt vader tegen zijn zoon: ‘Doet alles wat ge wilt, behalve in den diamant!’ Dan zult u begrijpen waarom er geen Nederlandstalige versie komt en dit tot mijn grootste spijt.
Groetjes,
Eddy

Hoe de Antwerpse Diamantsector wordt behandeld?
Een burgemeester – jawel, de ploert (Knack) – die zich bij officiële gelegenheden in een kledij aanmeldt als een onbeschofte abruti, een schepen die meer dronken dan nuchter is, een andere schepen die denkt dat hij het heet water heeft uitgevonden. Patrick Janssens, Ludo van Campenhout en Philip Heylen, een triumviraat van de onkunde, van onbenul.
Adriaan van Gansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *