924 Ephi – 't Scheldt

924 Ephi

Vlees is moord’, schreeuwde Bernd Timmerman (15/9) ons gisterenochtend toe vanaf de Podium-pagina van Trouw.

Hemeltje! Zwaar getraumatiseerd liep ik de rest van de dag rond, met een schuldgevoel onder mijn arm. Als vlees eten niet alleen een aantasting van de hulpbronnen betekent en een tsunami aan CO2-emissies maar ook moord, dan ben ik wellicht een serial killer. Hoewel het met die ‘serie’ wel meevalt. Zaterdagavond vermoordde ik hooguit een kleine kilo mosselen. Alles wel geteld, kwam ik in de hele afgelopen week niet verder dan drie maaltijden waarin vlees verwerkt was.

Ik ben dus een verstandig vleeseter. Maar die vier diners met alleen vis en groenten pleiten mij niet vrij van medeverantwoordelijkheid aan de overbevissing van de wereldzeeën. Blijft over, om mijn geweten te sussen, de onschuldige maaltijd van verse pasta met tomatensaus die ik woensdagavond naar binnen werkte. Maar zelfs deze volstrekte vis- en vleesvrije dis blijkt fout. Op de pasta – waarin eieren waren verwerkt – lag een heerlijk laagje Parmezaanse kaas. Dierlijke producten die onderdeel zijn van de grote uitbuiting en het milieu mede belasten. En wat te denken van die foute saus: om een tomaat van 70 gram te produceren is niet minder dan 13 liter water nodig. Altijd beter dan het glas bier van zondag waarvoor 75 liter water collectief werden vermoord.

Terug naar de biefstuk: zou de vleesbelasting die Timmerman in zijn stuk voorstelt de overconsumptie kunnen afremmen? Zeker. Vlees als luxe delicatesse zal voortaan onder een omgekeerde Balkenende-norm vallen.
De arme sloebers en Jan Modaal moeten het met brandnetelragout en rode bietenkaas doen. Begrijp me niet verkeerd: ook ik vind dat overconsumptie van vervuilend vlees teruggedrongen moet worden. Daarvoor zijn geen nieuwe belastingen nodig maar verantwoord eetgedrag in combinatie met hervormingen in de bio-industrie. Ik ben voor een schoon milieu en daarom wil ik ook het autootje van Bernd niet ontzien, dat wat CO2-emissies betreft niet veel minder scoort dan mijn broodje shoarma. Voor de rest wil ik graag opmerken dat in zijn fanatieke bezetenheid om de vleeseter op dieet te zetten, Bernd de bron van alle ellende zorgvuldig vergeet te noemen.

De moeder van bijna alle problemen op deze planeet. Van hongersnood tot productie van vervuilend vlees, van overbevissing tot klimaatsverandering, van pandemie tot ongewenste migratievloeden, van de plasticsoep in de Sargassozee tot de uitputting van de hulpbronnen. Nee, over de krankzinnige bevolkingsgroei die mens en aarde tot een aflopend verhaal maken, hoor je Bernd niet. Want Timmerman is in de allereerste plaats een ‘overtuigd vegetariër’ (oud-bestuurslid, -voorzitter en -directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond) die elders trots meldt dat vrouw, zus en ouders vis noch vlees verorberen, die kandidaat is voor de Partij voor de Dieren en de viskom wil verbieden en in ‘de bevrijding van de dieren’ de nieuwe emancipatiebeweging van deze eeuw ziet.

Al die praatjes over CO2-emissies zijn hoog-uit een alibi om zijn obsessionele dierenfanatisme nader te agenderen.
***

 

Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor toelating overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *