923 Bril – 't Scheldt

923 Bril

In de ‘Sunday Telegraph’ las ik dat alcohol onze biologische klok in de war brengt. Niet alleen heeft men veel kans op een zwaar hoofd maar ook kan men moeilijker zijn bed uit. Onderzoekers aan de Kent State University in Ohio gaven drie groepen hamsters water met daarin verschillende hoeveelheden alcohol en stelden hen vervolgens bloot aan licht van uiteenlopende kracht om na te gaan hoe ze daar op reageerden. Daaruit bleek dat hoe meer alcohol er in het water zat, hoe lastiger de hamsters het vonden.

Ook bij de mens is er een identiek effect.
Een deel van onze hersenen synchroniseert slapen en wakker zijn met het daglicht. Als je de avond voordien bent doorgezakt dan reageer je minder of niet op het licht van de opkomende zon.
Alcohol belet dat de hersenen de noodzakelijke lichtinformatie kunnen ontvangen. En als je informatie niet krijgt en niet weet welk moment van de dag het is, kan je niet behoorlijk functioneren.
Een kleine hoeveelheid alcohol is al voldoende om uit het normale biologische ritme te geraken. Veel erger is het als je een chronische drinker bent, dan wordt een kater een normaal onderdeel van je levenspatroon, dan kan het gebeuren dat je activiteitspatroon van de dag naar de nacht verschuift.
Dus nu weet je de reden waarom ik enkel katten heb op mijn boerderij.
Ik haat een kater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *