922 Bruss – 't Scheldt

922 Bruss

Wat Frans Crols tijdens de jongste IJzerwake zei over Brussel desnoods loslaten is strategisch sterk en een interessante rationele stelling, en bovendien nogal provocatief want dit heropende meteen het debat.

Ook al vinden de V-partijen VB en N-VA van niet, zij willen de eerder emotionele basis niet bruuskeren en wachten liever nog wat af.

De idee om Brussel los te laten is dus nog niet helemaal rijp. Het neemt wel – zoals m.i. Crols het terecht zegt – een zware grendel weg van de poort naar onafhankelijkheid. Ook al hebben we uiteraard liever een zelfstandig Vlaanderen mét Brussel, enige vorm van onverschilligheid over het ‘zogenaamde verlies’ van onze hoofdstad maakt de splitsingsdiscussie gemakkelijker.
Zogenaamde verlies, want in feite zijn we Brussel al lang kwijt; welke Vlaming voelt zich nog verbonden met de hoofdstad?

Vlaanderen zou Brussel niet mogen lossen, maar Brussel wil Vlaanderen niet. Het wil echter wel de Vlaamse centen. Hoe vaak wordt in het debat voor de Vlaamse staatsvorming het tegenargument ‘wat dan met Brussel’ niet gebruikt? Dit argument is nu ontkracht want we hebben Brussel niet meer nodig. Toch niet wat het territoriale betreft. Meer nog, we zijn het al lang kwijt.
Dus waarom nog langer blijven vasthouden aan het verleden?

Uiteraard is Vlaanderen nauw verstrengeld met Brussel. Vlaanderen zal zijn economische, culturele, geografische, en mobiliteitsbanden met Brussel altijd blijven behouden. In Europa is er immers vrijheid van kapitaal-, personen- en goederenverkeer.
Brussel heeft net als Vlaanderen ook recht op zelfbestuur; wat we zelf graag willen moeten we ook de ander gunnen.
Brussel mag geen alibi zijn dat de toekomst van onze natie beperkt, we mogen ons hierdoor niet laten chanteren.

Het lossen van de hoofdstad betekent niet de ondergang van Vlaanderen.
***

Zoals de lezers kunnen vaststellen is de mening van De Noorman niet die van andere redacteurs. Maar als trouwe medewerker heeft ook De Noorman het recht zijn gedachten te uiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *