922 Bavo – 't Scheldt

922 Bavo

Dikke, oudere mensen hebben kleinere hersenen dan hun leeftijdsgenoten met een normaal BMI (Body Mass Index). Vooral de hersendelen voor vergaring van kennis en voor herinneringen zijn dan kleiner.

De hersenen van dikkerds zouden 8 jaar ouder zijn dan de hersenen van magere mensen. Bij heel dikke mensen is het verschil 16 jaar.

Mijn Mitje en ik zijn beide goede eters. Wij slaan geen ontbijt, middag- of avondmaal over. Daarom zijn wij beiden nogal rond gevormd, niet obees, maar gevuld. Dat heeft ook te maken met de producten die wij verorberen. Een lap vers spek, krokant geknisperd in eigen vet, versierd met een, twee of drie spiegeleieren laat ons elke dag licht en zonnig beginnen. Het vult onze spiermassa aan en niet de vetmassa. Dat komt omdat wij elke dag hard werken, soms zware boerenlabeur. Daarom zijn we beiden ook niet dik maar gezond gespierd.

Typisch voor Amerikanen dat zij zo’n onderzoek doen. In de VSA kampen ze al al jaren met te dikke mensen, een eufemisme voor een wijdverbreide obesitas. Het is echter nog niet bewezen of het krimpen van de hersenen een gevolg is van obesitas of andersom.
Denkend aan Jean-Marie Pfaff heb ik mijn twijfels over deze studie. Kan men bewijzen dat sommige mensen hun eigen hersenen verteren als alternatieve energiebron? Indien ja, dan vrees ik dat Jean-Marie al jaren terug de povere inhoud van zijn bovenkoker heeft opgegeten.

Eddy Wally heeft, denk ik, die kans nooit gekregen. Die had vanaf den beginne een lege holte onder zijn bijgewerkte kruin. Die leegte zorgde voor een diepe echo zodat hij dubbel genoot van zijn eigen muzikaal genie.

Toch zijn er misschien toch levende bewijzen dat deze studie zou kunnen kloppen.
Jean-Luc Dehaene onder andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *