920 Ephi – 't Scheldt

920 Ephi

Goed nieuws in slechte tijden voor de PvdA: de twee populairste leden van het kabinet zijn van eigen huis. Naast cultuurminister Plasterk haalt integratieminister Eberhard van der Laan, volgens opiniepeiler Maurice de Hond, nu de top van het algemeen klassement.

Een nogal opmerkelijke ontsnapping uit het grijze peloton van Balkenende IV omdat Van der Laan nog geen acht maanden geleden in zijn nieuwe functie werd benoemd. Dat de nieuwe minister zijn populariteit te danken heeft aan het feit dat hij met het cultuur relativerende beleid van zijn voorganger Vogelaar heeft gebroken, lijkt de juiste analyse.

De vraag is wel of de sterke opkomst van de no-nonsense-minister niet de zwakte en vooral de verdeeldheid van zijn partij illustreert. Van der Laan is misschien populair bij de Nederlanders maar intern is hij ook het onderwerp van harde kritiek. Vooral de multiculti-vleugel van de PvdA kan hem niet pruimen. Volgens wat Wouter Bosoud links’ noemt, zou de minister populisme bedrijven en te veel zijn oor bij PVV-kiezers te luisteren leggen.

Gisteren bijvoorbeeld kwam de Utrechtse PvdA-wethouder Marka Spit in opstand tegen haar partijgenoot. In een interview met de Volkskrant verklaarde ze de wens van de minister om per 1 januari met gescheiden inburgering te stoppen, niet te zullen volgen. Ze stelt haar pragmatisme boven principes die ze te rigide vindt: sommige vrouwen zouden sneller participeren in een omgeving die uitsluitend uit vrouwen bestaat. Het argument is bekend.

Nieuw is het voorbeeld dat Spit gebruikt om haar standpunt kracht bij te zetten: ‘In een sauna heb je toch ook speciale vrouwenavonden?’
Deze vergelijking is niet alleen grotesk en wereldvreemd, maar ook onthullend wat betreft het denkpatroon van de Utrechtse wethouder.
In een sauna word je geacht de meest intieme delen van je lichaam te ontbloten. Niet iedereen kan dit in gemengd verband. Door inburgeringscursussen impliciet gelijk te stellen aan saunabezoeken volgt de wethouder tot in de meest ontluisterende aspecten de denktrant van reactionaire moslims.
Salafisten en andere achterlijke reli-fanaten vinden dat vrouwen en mannen in één en dezelfde ruimte laten vertoeven een ondraaglijk soort ongewenste intimiteit vormt. Het zogenaamde pragmatisme van de wethouder, waarmee beginselen van de open samenleving overboord worden gegooid, is in feite niets anders dan een kniebuiging met gebogen hoofd. Marka Spit lijkt in alles bereid om conservatieve krachten binnen bepaalde culturen en de islam tegemoet te komen.

De gescheiden loketten in een moskee in Utrecht verdedigt ze in de Volkskrant door naar het ‘succes‘ van gescheiden zwemmen en sporten (fitnesscentra) te wijzen. Trek het dan maar gelijk door en zorg dat vrouwen in Utrecht door vrouwelijke chirurgen worden geopereerd, door vrouwen worden onderwezen, apart in restaurants, theaters of bioscopen gaan zitten. Vaak wordt beweerd dat islamisering schromelijk wordt overdreven omdat moslims nog een relatief kleine minderheid vormen.

Maar het zijn niet de moslims die islamiseren. Het zijn de ‘nuttige idioten‘ als wethouder Marka Spit, die onder de dekmantel van progressiviteit en pragmatisme, de moderniteitvijandige krachten de vermorzelde beginselen van deze samenleving op een dienblad aanreiken

 

Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *