920 Bril – 't Scheldt

920 Bril

Kaasmakers in Noord-Italië maken de zwaarste crisis mee sinds de Tweede Wereldoorlog. De kaasboeren hebben geld nodig om melk te kopen. Dat geld wilden ze lenen bij een bank. De Italiaanse bank Credito Emiliano kwam met een origineel idee op de proppen, zij leenden geld en namen als onderpand kaas aan. Zo worden er op dit moment al 440 000 kazen in 2 gekoelde loodsen bewaard. 17 miljoen kilo Parmezaanse kaas ligt er al in de Credito Emiliano. De totale waarde ervan wordt op 132 miljoen euro geschat.

Het is een geweldige manier om onze kosten te financieren tegen redelijke tarieven’, zegt Giuseppi Montanari. ‘En het risico voor de bank is klein, want die kan de kazen altijd verkopen als dat nodig mocht zijn’.

De kazen zijn echt en origineel, geen namaak waarover wij onlangs een artikel brachten. Neen het is echte volle Parmezaanse Parmigiano Reggiano-kaas. Elke bol krijgt een eigen serienummer, kwestie van diefstal tegen te gaan. Want geen vergissingen: elke bol is ongeveer 300 euro waard.
Onlangs werden er 570 bollen gestolen maar men kliste de dieven en alle kazen werden teruggevonden en nog voor ze gemalen waren. Inderdaad een schitterend idee.

Ik denk dat ik dat ook eens ga proberen want ik heb ook geld nodig voor de uitbreiding die ik wil doen. Ik heb al een bank op het oog, ze ligt op een boogscheut van mijn boerderij, juist naast een sappige volgroene weide.
Morgen ga ik met 2 koeien en 1 kalf naar die KBC.
Benieuwd hoe die zullen reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *