919 K en K – 't Scheldt

919 K en K

WAAR EN WANNEER

Zalig wegdromen van verre exotische of na-bije reizen vanuit je eigen zetel?REIZ
Ja dat kan met de prachtige uitgave Reizen! waarheen en wanneer, met als oorspronkelijke titel Travel where to go when en onder eindredactie van Craig Doyle.
Doyle presenteerde gedurende 6 jaar op BBC het reisprogramma Holiday, dus is van geen kleintje vervaard. Bekende en minder bekende delen van de wereld worden over 336 pagina’s gespreid en op elke pagina rijkelijk voorzien van kleurrijke foto’s. Droom weg en geniet van al dat moois aan vakantiereizen wat Doyle biedt.
Eigenlijk is het boek een reisplanning: de meest memorabele bestemmingen worden je voorgeschoteld door een groep van experts die je doorheen wetenswaardigheden en fantastische foto’s begeleiden in de meest aangewezen en gunstigste reisperiode van het jaar. 130 Reizen worden er beschreven waarbij elke reisbestemming – om favoritisme uit te schakelen – telkens 2 pagina’s beslaat. Bovenaan links een wereldbol met aanduiding van het gebied en een kaartje van de besproken streek en op de rechterpagina ook de regio, land of stad vernoemd. Handig: er is ook een dag- of weekagenda die je op weg zet om zeker niets te missen aan bezienswaardigheden, maar ook naar ontspanning wordt verwezen.Een boek om vrolijk en blij van te worden. Onderaan de Do’s-and-don’ts met nuttige tips en wetenswaardigheden. Wist U bij voorbeeld dat in Kyoto iedereen meishi (visitekaartjes) bezit en dat je die met beide han-den in ontvangst moet nemen? Of dat je in Kreta nooit mag spreken over Turkse koffie maar wel over Griekse koffie? Dat je in de Váci utca in Boedapest best geen gesprekje aanknoopt met een van de overdreven vriendelijke meisjes daar een afspraakje met hen wel eens kan uitlopen op de duurste van je leven? Laat je stokjes in Vietnam niet in de vorm van een V in je kom liggen, want dat symboliseert de dood. Draag een grashalm als je door een dorp in Yap (Micronesië) loopt: dat wordt als teken van respect aanzien. Loop in Nepal met de klok mee rond tempels en stoepa’s want tegen de klok in wordt beschouwd als slecht voorteken en gebruik daar ook je vlakke uitgestrekte hand en niet één vinger om iets aan te duiden. Eet een Schwarzwälder Kirschtorte in het Zwarte Woud en koop daar een authentieke koekoeksklok: die is misschien veel duurder dan op het thuisfront maar wel smaakvoller dan deze die bestemd zijn voor export.Reis mee naar het eind van de wereld (Patagonië), naar het hart van Europa (Praag), naar het land van de reuzenotter (Peru), ga terug naar de IJstijd (Alaska), beleef je California Dream of ga naar de strot van de duivel bij de Iguaçuvallen in Brazilië.
Ooit al gehoord van Ningaloo (Australië), Barsana (India), Angkor (Cambodja) of Antigua (Guatemala)?Iedereen komt aan zijn trekken, of je nu een romantische reis, een avontuurlijke of luxueuze reis, een reisje met je gezin of in volle natuur plant. Neem er vooraan de inhoudsopgave bij want elk reisdoel is ingedeeld in de maanden van het jaar. Neem bv. de maand augustus met Manu National Park (Peru), Queenstown (Nieuw-Zeeland), Luzern (Zwitserland), Yellowstone Nationaal Park (VS), Zwarte Woud (Duitsland), Borobudur (Indonesië), Costa de la Luz (Spanje), Mozambique, Glacier Bay (VS), Kandy (Sri Lanka) en Slovenië.
Een boek dat gerust een vol jaar en nog langer op de salontafel hoort.Eindredactie Craig Doyle * Reizen! Waar-heen en wanneer * Roularta Media Group – ANWB * ISBN 978 90 8679 184 2 * 336 p * € 19,95.
Joke
***
HET AANZIEN VAN DE POLITIEK
‘Politiek aanzien blijkt maakbaar en tevens een belangrijke kwaliteit – een AANZfunctionele fictie’. Tot deze (hier summier weergegeven) conclusie komt de Nederlandse hoogleraar politieke geschiedenis Remieg Aerts in zijn zopas verschenen essay ‘Het aanzien van de politiek‘. Vertrekkende van een hele reeks uitspraken van politici en commentatoren die zich, bij een aantal recente (en minder recente) incidenten en schandalen in het politieke wereldje, ‘zorgen maakten over het aanzien van de politiek’, stelt Aerts dat ‘politiek kennelijk aanzien hoort te hebben’.
Maar wat betekent dat? En hoe verdraagt het zich met de kritiek van de laatste jaren op een ‘kloof’ tussen burgers en politiek? Kan en mag democratische politiek eigenlijk wel aanzien hebben, of moet zij juist streven naar maximale gewoonheid en herkenbaarheid?
Om op al deze vragen een enigszins sluitend antwoord te vinden maakt Aerts een brede historische verkenning van wat de betekenis en bedoeling van politiek en aanzien door de tijd heen geweest is.
Vertrekken doet hij bij Machiavelli die begin 16de eeuw zijn ‘Il principe‘ publiceerde waarin hij als eerste genadeloos nuchter liet zien waar het in de politiek eigenlijk om gaat.‘Het aanzien van de politiek‘ is geen omvangrijke studie, maar misschien juist daarom bijzonder interessant voor historici, politici, journalisten en alle andere burgers die zonder al te veel moeite een dieper inzicht willen verwerven in het intrigerende fenomeen dat politiek heet.Remieg Aerts * Het aanzien van de politiek * Uitg. Bert Bakker * 139 p * ISBN 978 90 3513 4553 3.
Katelijne
***
NIET IEDEREEN KAN STENEN GOOIEN

Arjan El Fassed is de zoon van een Palestijnse vader en een Nederlandse NIUEWLmoeder. Hij groeide op in Nederland. In 1996 ging hij als drieëntwintigjarige jonge man op zoek naar zijn familiegeschiedenis in Palestina. Hij zag er de onmacht en corruptie aan Palestijnse zijde en de onderdrukking van Israëlische kant.
De jaren daarop verzamelde El Fassed verhalen (echt gebeurde verhalen) over gebeurtenissen in zijn familie, gespreid over verschillende generaties.
Dit resulteerde uiteindelijk in het boek ‘Niet iedereen kan stenen gooien‘ waarin op een persoonlijke, subjectieve manier (‘Daar waar onrecht is, kan ik niet neutraal zijn’) de geschiedenis van het Palestijnse volk wordt verteld. Indringend en meeslepend boek van een man op zoek naar wortels, identiteit en bestaansrecht.Arjan El Fassed * Niet iedereen kan stenen gooien * Uitg. Nieuwland * 251 p * ISBN 978 90 8645 027 5.
Katelijne
***GERHARD WISNEWSKI
In Duitsland verscheen bij Verlag Knaur een klein boekje ‘2009 Das andere Jahrbuch‘, ‘Verheimlicht, vertuscht, vergessen. Was nicht in der Zeitung stand‘.Gerhard Wisnewski (°1959) is een bekende Duitse undercoverjournalist. In dit jaaroverzicht heeft hij zijn twijfels en bedenkingen neergeschreven over o.a. de dood van Jörgen Haider (Unfall oder Mord?), wie steekt er achter Barack Obama (de wapenindustrie!), wat zijn de achtergronden van de financiële crisis, waarom is sterftehulp verboden, is er sprake van een ruk naar links?Met een grote korrel zout te nemen maar wel interessante lectuur die de lezer(es) een andere kijk verschaft op de grote gebeurtenissen van 2008.Het handig-formaat boekje kost in Duitsland slechts 6 euro en kan besteld worden bij de Wase Boekhandel, Grote Markt St-Niklaas. ISBN 978 3 426 78285 2.Bert Murrath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *