ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 917 K en K – 't Scheldt

917 K en K

HET JAREN TACHTIG BOEK

De jaren ’80 van vorige eeuw: nog niet zo lang geleden en toch al geschiedenis. Denken we alleen maar aan de wereldleider uit die jaren: Margaret Thatcher, Helmut Kohl, Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. In de Nederlandse politiek komt één naam uitdrukkelijk naar voren: Ruud Lubbers.

Velen zullen zich die jaren ook herinneren als de tijd van protest: tegen de kruisraketten, tegen kernenergie, tegen de bezuinigingen (het was crisis!), tegen de Apartheids-politiek, tegen het bezoek van de paus aan Nederland… Nog bij onze Noorderburen – waar koningin Juliana de kroon overdroeg aan haar dochter Beatrix – komt het koningshuis onder vuur te liggen. Wat een hoogtepunt moest worden – de kroning van de nieuwe vorstin – werd een dieptepunt: met als slogan ‘geen woning, geen kroning’ ontaardde het feest in de Amsterdamse binnenstad in een veldslag.De jaren ’80 waren echter ook de tijd van de komst van de computer, de cd, de videorecorder, de walkman. Het Nederlandse voetbalelftal werd Europees kampioen, Joop Zoetemelk (ja, wieltjeszuiger) begeesterde de wielerfans. Kees van Kooten en Wim de Bie gooiden hoge ogen in het theater, er werd gelachen om Sjef van Oekel, de Dolly Dots maakten meezingers en op de tv schitterde Mien Dobbelsteen.Wie die jaren nog eens wil herbeleven raad ik het ‘Het jaren ’80 boek‘ aan, een uitgave van Waanders in samenwerking met het Nationaal Archief van Nederland. Het boek, samengesteld door Paul Brood, René Kok en Erik Somers, spitst zich toe op de Nederlandse situatie, maar is ook door Vlamingen te smaken. Zeer belangrijk zijn de talrijke goed gekozen foto’s die de eerder summiere teksten vergezellen.Paul Brood, René Kok en Erik Somers * Het jaren ’80 boek * Waanders uitgevers * ISBN 978 90 40085 79 6.
—–
RESTAURANT HOFKE VAN BAZEL
kris
Niet zo ver van de metropool Antwerpen, geborgen in de schoot van de Schelde, ligt Bazel, samen met Rupelmonde één van de drie dorpen die de gemeente Kruibeke vormen. Door de industrialisering van de Linkersscheldeoever en de uitbouw van de Waaslandhaven ging de laatste decennia heel wat van de natuurlijke schoonheid van de streek verloren: een deel van het cultuur-historische landschap van Kruibeke diende immers te worden opgeofferd voor compensaties. Toch zijn er nog prachtige plekjes en, misschien nog belangrijker, aan de gastvrijheid van de mensen werd niet getornd…Wie twijfelt aan één en ander stel ik voor even af te stappen op het Koningin Astridplein van Bazel en een bezoek te brengen aan het Hofke van Bazel, een schitterend restaurant, zowel wat uitzicht en sfeer betreft als op het vlak van het culinaire.
Voor de ‘omgeving‘ tekende zaakvoerder Gina Miurin, romanist van opleiding, die in 1996 eigenaar werd van twee huisjes op voornoemd plein en er, na een ingrijpende restauratie, een restaurantje begon. Drie jaar later vervoegde chef-kok Kris de Roy haar team. Hij had zijn sporen al verdiend op La Pérouse, in De Matelote, De Halewijn en Folliez. Vrij snel werd het Hofke van Bazel een begrip in de culinaire wereld. De grote toeloop van klanten zorgde voor een permanent plaatsgebrek waaraan in 2004-2005 pas een einde kwam toen Gina nog een aanpalend huis kon verwerven. Eindelijk kon de open keuken worden geïnstalleerd en niet veel later werd ook de tuin en de kruidentuin geopend. Beide zorgden voor nieuwe creatieve mogelijkheden…
Sinds het begin van hun samenwerking vormen Gina en Kris een twee-eenheid. In zijn keuken verheft Kris op zijn eigen creatieve manier, goede producten tot culinaire hoogstandjes en dit steeds met het nodige respect voor de seizoenen.Gina waakt erover dat ook de overtuigde vegetariër in het Hofke van Bazel op gastronomische wijze aan zijn/haar trekken komt. ‘Gina’s choice’  is op die manier een echt handelsmerk geworden.Over het ‘Hofke van Bazelverscheen zopas een prachtig boek met teksten van culinair auteur Stefaan van Laere en foto’s van fotograaf Willy Lippens. De eigenlijke samensteller van het werk is echter chef Kris de Roy. Hij werd immers bereid gevonden een groot aantal van zijn innovatieve recepten aan het papier toe te vertrouwen zodat iedereen ze ook thuis kan uitproberen. Wie daarnaast ook de chef zelf aan het werk wil zien en van zijn prestaties wil proeven en genieten, make een ommetje langs het pittoreske pleintje in het Scheldedorpje Bazel.
Smakelijk.Stefaan van Laere, Kris de Roy * Restaurant Hofke van Bazel * Uitgeverij Snoeck * 179 p * ISBN 978 90 5349 746 3.Hofke van Bazel neemt deel aan de manifestatie ‘Antwerpen proeft‘ in augustus op de gedempte zuiderdokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *